Hamarosan több képalkotó orvosi felszerelést, digitális röntgengépeket, mammográfot, echográfot, komputer tomográfot helyeznek üzembe a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban. Rosu Mátyás orvos igazgató elmondta, a kórház már 2019-ben több korszerű képalkotó berendezést vásárolt ám ezek engedélyeztetése a járvány miatt megkésett, hiszen a hatóságok nem tudták elvégezni a helyszínen a szükséges méréseket. A napokban végre megszerezték a nukleáris biztonsági hatóság (CNCAN) jóváhagyását is, és beüzemelhetik az orvosi képalkotó berendezéseket.

Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser
Rosu Mátyás orvosigazgató és András Nagy Róbert kórházmenedzser | Fotók: Kovács Zsolt

Rosu Mátyás szerint több osztályt is korszerű orvosi képalkotó berendezésekkel szerelték fel, így a nőgyógyászatot, a belgyógyászatot, endokrinológiai és gasztroenterológiai osztályt, az intenzív terápiát és újszülött osztályt, illetve a TBC járóbeteg rendelőt. Ezekre 2019-ben mintegy 12 millió lejt költöttek, az egészségügyi minisztérium és a háromszéki önkormányzat finanszírozásában. A kórház orvosigazgatója szerint miután mostanra sikerült minden szükséges engedélyt beszerezni a működésbe helyezésükhöz, jelentősen nő az orvosi képalkotás minősége.

Például a régi cellulóz alapú képeket készítő röntgengép helyett az új berendezések már digitális képet készítenek, amit interneten könnyen tovább küldhetnek elemzése az osztályok vagy kórházak között, illetve elküldhetik a páciensnek. A mammográf révén pedig már korai fázisban kiszűrhető az emlőrák, míg a korszerű 128 szeletes computer tomográf (CT) is kiemelkedő elemzést készíthet az orvosok számára, sorolta Rosu Mátyás.

Rendszerhiba miatt nem férnek hozzá többen az ingyenes egészségügyi szolgáltatáshoz

Ezeket az orvosi eszközöket a kórházban bennfekvők esetében korlátlanul használhatják, ám a járóbeteg-rendelőben vizsgált betegek egyelőre nem vehetik igénybe ugyanis külön betegutakat kell kialakítani, hogy a kórházban fekvő és a poliklinikai vizsgálatra érkező betegek ne találkozzanak, magyarázta András Nagy Róbert, aki szerint igyekeznek erre a problémára megoldást találni.

computer tomográf a sepsiszentgyörgyi kórházban | Fotó: Zsigmond István
computer tomográf a sepsiszentgyörgyi kórházban | Fotó: Zsigmond István

Üröm az örömben, hogy bár az új berendezések révén nő az orvosi diagnosztizálás minősége mégsem fér hozzá az eddiginél több ambuláns beteg a térítésmentes ellátáshoz. András Nagy Róbert a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház igazgatója szerint ennek oka, hogy az Egészségbiztosító Pénztárnak megyei szinten megszabott költségkerete van erre a célra, így ha a kórház ebből a keretből többet kap, a magánlaboroktól vesznek el forrásokat. A kórházigazgató szerint a megyei egészségbiztosító költségvetését kellene növelni, hogy többen férjenek hozzá az ingyenes szolgáltatáshoz.