Több fontos háromszéki beruházás megvalósítását ígérte pénteki, sepsiszentgyörgyi látogatásán Cseke Attila. A fejlesztési és közigazgatási miniszter a háromszéki polgármesterekkel és parlamenti képviselőkkel egyeztetett majd sajtótájékoztatón elmondta: az általa vezetett minisztérium átvesz egyes a megyei és városi önkormányzatok által elkezdett beruházásokat és a szaktárca finanszírozza a munkálatokat.

Cseke Attila szerint a fejlesztési minisztérium Sepsiszentgyörgyön új tüdőkórházat, illetve új uszodát és atlétikai pályát épít és felújítja a stadion lelátóit. Kézdivásárhelyen átveszik és befejezik az önkormányzat által elkezdett uszoda építését. Kovászna városban a szaktárca többfunkciós, modern wellness központ építését vállalja át a helyi önkormányzattól, Baróton 180 férőhelyes sportcsarnokot építenek míg Bodzafordulón tanuszoda építését vállalta a fejlesztési tárca.

Több száz bölcsődét építenek országszerte

Cseke Attila felidézte, hogy a minisztérium átvételének első hetén bejelentette, hogy országos bölcsőde építési programot indít az általa vezetett tárca. Erre azért van szükség mert a gyermeklétszámhoz viszonyítva a bölcsődei helyeket tekintve Románia az utolsó az Európai Unióban, alig 4 százalékos lefödöttséggel.

A fejlesztési és közigazgatási miniszter elmondta: kiadta a feladatot az Országos Beruházási Társaságnak (CNI) amely elkészített három típustervet, négy-, hat-, illetve tízcsoportos bölcsődék építését tervezik. „Nagyot szeretnénk lépni, több száz bölcsőde építését tervezzük országos szinten, ezt a programot már idén elindítjuk”, mondta Cseke Attila.

bölcsődei csoport Sepsiszentgyörgyön
bölcsődei csoport Sepsiszentgyörgyön

Hozzátette: módosítják a bölcsődék építéséről és működtetéséről szóló normatívákat is, hiszen a jelenlegi 1997 óta van érvényben, azóta sok minden megváltozott, ezért fel kell zárkózni és a modern világnak megfelelő bölcsődéket építeni.

A miniszter szerint a jelenlegi állapot oka, hogy a bölcsődék nem részei a tanügyi rendszernek, ezek építése és működtetése kizárólag az önkormányzatokat teheli, ám mivel ezeknek nincs elég pénzük, nem is működik elég bölcsőde az országban. Emlékeztetett, hogy az RMDSZ kezdeményezésére elfogadtak egy törvényt, amelynek értelmében az államnak kell fedeznie a bölcsődés működtetését ám tavaly a parlament egy évvel elhalasztotta ennek a törvénynek az életbe lépését. Cseke Attila azt szeretné, hogy a bölcsőde építése mellett az állam vállalja fel ezek működtetési költségeit is, akárcsak az óvodák és iskolák esetében történik.

Az önkormányzatok megkapják a táborokat és sportklubokat

Cseke Attila Sepsiszentgyörgyön elmondta: ő a decentralizálás híve, mert hisz a helyi közösségek erejében és abban, hogy a központi szintnél bölcsebben tudják mit kell csinálni. Elmondta, hogy az általa vezetett fejlesztési és közigazgatási minisztérium koordinálja a decentralizálást, segíti a más minisztériumokat ebben a folyamatban.

Első lépésként az ugyancsak RMDSZ-es miniszter, Novák Eduárd által vezetett ifjúsági és sportminisztériumban indították el a decentralizálást. Egyrészt a jelenleg minisztériumi irányítás alatt lévő megyei ifjúsági és sporthatóságokat szeretnék átadni a megyei önkormányzatoknak, illetve az iskola táborokat és egyes sportklubokat helyezik át a minisztérium fennhatósága alól a helyi önkormányzatokhoz. Az erről szóló törvénytervezetet még idén tavasszal a parlament elé terjesztik, mondta Cseke Attila.

Elindult a regionális építkezési felügyelőségek felszámolása

Cseke Attila rámutatott, nem csak szándéknyilatkozat volt amikor múlt héten bejelentette, hogy fel szeretné számolni a regionális építkezési felügyelőségeket, hiszen ma (pénteken) közvitára bocsátották az erről szóló tervezetet.

Magyarázata szerint az építkezési felügyelőség az egyedüli olyan intézmény az országban amelynek van központi, regionális és megyei szintje is, a többi intézménynek vagy csak központi és megyei vagy regionális és megyei szintje van. Cseke Attila szerint az építkezési felügyelőség regionális szintjének megszüntetése a hatékonyság szempontjából fontos, hiszen egyrészt ez a szint országos szinten mindössze 14 felügyelőből áll, akik viszont szinte semmit nem csinálnak, hiszen a munkát a megyei építkezési felügyelőségek végzik és a központi szintről koordinálják őket.

Antal Árpád: úgy tekintünk Cseke Attilára mint a kormány reform-miniszterére

A háromszéki önkormányzat elnöke Tamás Sándor felidézte, hogy Cseke Attila korábban egészségügyi miniszterként is elkötelezett volt a decentralizáció irányában, az ő nevéhez fűződik a kórházak decentralizálása aminek köszönhetően elindult az egészségügyi intézmények fejlődése, illetve ő kezdte el a Kovászna városi szívkórház fejlesztését is.

Tamás Sándor, Cseke Attila és Antal Árpád
Tamás Sándor, Cseke Attila és Antal Árpád | Fotó: Kovács Blanka

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: Cseke Attilára fejlesztési és közigazgatási miniszterként az egész országban, Konstancától Temesvárig úgy tekintenek mint aki hatalmas pénzeszsákon ül. „Nyilván fontos a pénz is, hiszen sok beruházást szeretnénk megvalósítani a minisztérium támogatásával ám fontosabb, hogy úgy tekintünk Cseke Attilára mint arra a miniszterre, aki képes reform intézkedéseket meghozni”, mondta Antal Árpád.

Hozzátette: Cseke Attila ezt bebizonyította korábban egészségügyi miniszterként is és most fejlesztési és közigazgatási miniszterként rövid idő alatt ő volt az egyetlen aki konkrét reform intézkedéseket hozott. „Meggyőződésem, hogy Cseke Attila a következő hónapokban és években a decentralizáció arca lesz Romániában”, mondta Antal Árpád.