Kovászna megye 98 százalékos eredményt ért el a kezdő vállalkozásokat támogató StartUp Now európai uniós projektben. A Központi Régió hat megyéjét átfogó programjának eredményeit zárókonferencián értékelték. A vállalkozóképző és mentor projektet Kovászna Megye Tanácsa a Loop Operations kft.-vel és a Tudásalapú Gazdaságért Egyesülettel partnerségben bonyolította le 2018. január és 2021. január között.

„A StartUp Now projekt révén egyenként 40 ezer euró támogatásban részesítettünk 38 vállalkozást. A program eredményeképpen Kovászna megyében 23 cég, Brassó megyében 6, Maros megyében 3, Szeben, Fehér és Hargita megyékben 2-2 vállalkozás létesült, összesen 87 munkahelyet hozva létre” – ismertette Tamás Sándor a háromszéki közgyűlés elnöke.

Tamás Sándor
Tamás Sándor tanácselnök | Fotók: Kocsis B János

Példaként említett néhány kiemelkedő vállalkozást: hőlégballonnal való kirándulás lehetőségét biztosító kézdivásárhelyi vállalkozást, az XBalloon Kft., az erdővidéki fiatalok által megálmodott Emlékgyár fotó-videós vállalkozás, vagy az egyedi Krumpli vendéglő. „Ezek a példák is igazolják, hogy Székelyföldről nemcsak el lehet menni, hanem haza is lehet jönni és jövőt építeni” – tette hozzá Tamás Sándor.

Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser elmondta: kezdeti szakaszban 397 személy vállalkozási készségeit fejlesztették a 800 órás képzés során, valamint az üzleti tervek versenyében a legjobb 38-at – időközben ketten visszaléptek – egyenként 40 000 euró támogatásban részesítették. A koronavírus-járvány nagyban érintette a cégek működését, tíz vállalkozó kényszerült arra, hogy felfüggessze tevékenységét egy vagy több hónapra, három pedig nem tudta teljesíteni a megszabott forgalom értékét, így nem részesülhetett a pályázat nyújtotta második részletben.

Tóth Szabolcs Barnabás
Tóth Szabolcs Barnabás projektmenedzser

A projektmenedzser hozzátette, a létrejött vállalkozások számos területet lefödnek: ingatlanközvetítés, autó és autóalkatrész ipar, egészségügy, sport tevékenységek, film, mozi és TV program készítés, turisztikai kiegészítő tevékenységek, weboldalak szerkesztése, kreatív iparágak, információs és kommunikációs technológia, kiskereskedés, speciális design, vendéglő, mérnöki és technológiai tanácsadás, fotózás, rekreatív és szórakoztató ipar, fitnesz, valamint délutáni oktatás.

Gabriel Lazăr, a Tudásalapú Gazdaságért Egyesület képviselője kiemelte, a projektben Kovászna megye 98 százalékos eredményt ért el, szemben a többi régióval, ahol a megvalósítás csupán 50-70 százalékos volt.