Háromszéken iskolabuszokkal szállítják a vérközpontba az önkéntes véradókat, ehhez megszerezték az egészségügyi és az oktatási minisztériumok jóváhagyását. Ha a program eredményes lesz, az ország más megyéiben is alkalmazzák, számolt be Tamás Sándor háromszéki tanácselnök.

Tavaly a járvány miatt Kovászna megyében felére csökkent az önkéntes véradók száma. Mivel jelenleg nincs lehetőség terepen vért adni, ezért a helyi önkormányzatokkal együttműködve szervezik meg, hogy iskolabuszokkal a megyeszékhelyre szállítsák azokat, aki véradásra jelentkeznek – mondta Tamás Sándor.

Tamás Sándor, Andrei Rosin, Cosmin Boricean
Tamás Sándor tanácselnök, Andrei Rosin a vérközpont igazgatója és Cosmin Boricean alprefektus | Fotók: Kocsis B János

Kovászna megye annak ellenére, hogy a legkisebb megye, mindig élen járt a véradók számát tekintve, értékelte Cosmin Boricean. Az alprefektus szerint elkötelezetten támogatják a kísérleti programot, amely országos premiernek számít. A korábbi években a véradók közel fele a terepen szervezett gyűjtéseken adott vért, mondta dr. Andrei Rosin. A sepsiszentgyörgyi vérközpont igazgatója hozzátette: innen jött az ötlet, hogy a megye településeiről beszállítsák a véradókat. Az igazgató az önkormányzati vezetők és a háziorvosok segítségére is számít a véradók toborzásában.

Andrei Rosin rámutatott: a véradóknak ebédjegyeket adnak, de a legnagyobb nyereség számukra, hogy átfogó vérvizsgálatot végeznek, tehát kiszűrik az esetleges betegségeket. Az elkövetkezőkben rendszeresen tájékoztatják a lakosságot arról, hogy mely településen, milyen napon lehet jelentkezni önkéntes véradásra.