Több éves huzavona után idén elkezdődhet a földrengés-veszélyes sepsiszentgyörgyi tömbház megerősítése és felújítása. A tízemeletes, 69 lakrészes, Domb utcai 25-ös tömbház az építéskor használt gyenge minőségű beton és vasazat miatt az 1977-es és 1986-as földrengések során rongálódott meg, jelentős repedések keletkeztek a falakon. A hatóságok néhány éve „piros pontos” épületként sorolták be, azaz földrengés esetén veszélyeztetettnek tekintik.

A Domb utcai tömbház szerkezet megerősítésén hat évvel ezelőtt még dolgoztak, de az utólagos felmérések során bebizonyosodott, hogy további munkálatokra van szükség a lakók biztonságának szavatolása érdekében. A műszaki felmérés ugyanis olyan súlyos sürgősségi problémákra hívta fel a figyelmet, mint a szétmállott betonszerkezet, korrodált vasazat, valamint repedések a lépcsőházban és a mennyezeten.

földrengés veszélyes tömbház
A Domb utcai földrengés veszélyes tömbház | Fotó: Városháza Sajtóirodája

Bár ez az állapot évek óta ismert, az önkormányzat és a lakók nehezen jutottak megállapodásra annak érdekében, hogy miként lehet finanszírozni a felújítást és hogyan lehet megoldani azt, hogy a munkálatok idejére a lakóknak ne kelljen költözniük. Idén viszont sikerült előre lépni, megtalálták a finanszírozási forrást, kérdés viszont az, hogy sikerül-e kivitelezőt találni, mivel nehéz a munka, kerülgetni kell a lakókat és a tizedik emeletre kell felvinni az építkezési anyagokat.

Az a megoldás körvonalazódott, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat finanszírozza a tervezés költségeit, míg a munkálatokat kormányprogramból finanszírozzák. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Fejlesztési Minisztériummal nemrégiben aláírta a kivitelezési szerződést, amely szerint 3,4 millió lejbe kerül a munkálatok megtervezése és kivitelezése. A technikai tervezés 4 hónapot, míg a kivitelezés 10 hónapot ölel fel.

Mivel magántulajdonban lévő tömbházról van szól, értesülésünk szerint a kormányprogram tulajdonképpen kamatmentesen meghitelezi az érintett lakókat, akik a pénzt 25 év alatt, kis részletekben kell visszafizessék. Czimbalmos Kozma Csaba városmenedzser szerint ez nem vonatkozik mindenkire, mivel a kisjövedelmű családok térítésmentesen kapják az állami támogatást. Ez azt jelenti, hogy ahol a családban az egy főre eső jövedelem kisebb mint a minimálbér, ott nem kell visszafizetni az állami támogatást. A 69 lakrészben csak egy-két család kell majd részletekben törlesszen, mert ahol gyereket nevelnek, vagy átlagnyugdíjjal rendelkeznek, az egy főre eső jövedelem nem haladja meg a minimálbért, mondta el a Sláger Rádiónak Czimbalmos Kozma Csaba. 

A munkálatok során a tömbház körüli járdákat, a külső és belső illesztéseket is felújítják, ahol szükséges pedig megerősítik az épület szerkezetét és szigetelését a hőveszteségek csökkentése érdekében. Ezáltal nem csak a földrengés-veszélyes épület stabilitása javul hanem az ingatlan energiatakarékossága is.