Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanácsának (SZÁT) keddi döntése értelmében Makkai Péter árkosi református lelkész, a fogyatékkal élőkkel foglalkozó, sepsiszentgyörgyi Írisz Ház igazgatója a munkaügyi minisztériumban szociális ügyekkel foglalkozó államtitkár lesz. A sepsiszentgyörgyi Oltean Csongor a Magyar Ifjúsági Értekezlet a MIÉRT elnöke az ifjúsági és sportminisztériumban ifjúsági ügyekkel foglalkozó államtitkár lesz.

Makkai Péter
Makkai Péter árkosi református lelkész az Írisz Ház vezetője

A 49 éves Makkai Péter árkosi református lelkész, a Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány fogyatékkal élők, gyermekjóléti és családsegítő ágazatának igazgatója. Nevéhez fűződik az Írisz Ház – fogyatékkal élők számára létrehozott intézményrendszer –, a nappali foglalkoztató, védett műhelyek, speciális munkaközvetítő iroda, szociális vállalkozások, védett lakás, számos, fogyatékkal élők társadalmi elfogadását elősegítő helyi és nemzetközi rendezvény, valamint a Kovászna megyei, nehéz sorsú gyermekek délutáni oktatását és támogatását szolgáló programok kiépítése.

A 32 éves Oltean Csongor közgazdász, Medgyesen született és Sepsiszentgyörgyön él. Több mint 12 éve tevékenykedik az ifjúsági szférában az RMDSZ partnerszervezeteiben: SMDSZ – Sepsiszentgyörgyi Magyar Diákszövetség, HÁRIT – Háromszéki Ifjúsági Tanács, jelenleg pedig a Magyar Ifjúsági Értekezlet elnökeként. 2018 óta a MIÉRT javaslatára az RMDSZ ifjúsági ügyvezető alelnöke.

Oltean Csongor
Oltean Csongor a MIÉRT országos elnöke | Fotó: Facebook

Az RMDSZ az oktatási minisztérium államtitkárává nevesítette a Szatmár megyei Kallós Zoltán tanárt, volt főtanfelügyelő helyettest. Hegedűs Csilla az RMDSZ szóvivője az európai alapok minisztériumának államtitkára lesz. Demeter András színész a kulturális minisztériumban lesz államtitkár. A csíkszeredai Szép Róbert egyetemi oktató a környezetvédelmi minisztérium államtitkára lesz. Az RMDSZ Szövetségi Állandó Tanács keddi ülésén első körben hat minisztériumba nevesített államtitkárt, a napokban további államtitkárok nevesítéséről döntenek.