Fodor Imre, a háromszéki Illyefalva RMDSZ-es polgármestere csütörtökön, közösségi oldalán közzétett videóban jelentette be, hogy lemond a mandátuma hátralévő idejéről, miután elveszítette a választást a függetlenként induló Benkő Árpád Jenővel szemben.

Kedves illyefalviak, aldobolyiak és sepsiszentkirályiak, szeretem a településemet és közösségemet. A sorsdöntő pillanatok mutatják meg, hogy mit ér 16 év egy emberöltőből. Ennyi ideje szolgálom ezt a községet és az itt élő embereket. A választások eredményéből megértettem az Önök üzenetét”, fogalmaz Fodor Imre.

Illyefalva polgármestere jövő héten iktatja lemondását és megadja a lehetőséget az újonnan megválasztott polgármesternek, Benkő Árpád Jenőnek, hogy mihamarabb átvegye a tisztséget. Mint ismert az előrehozott helyhatósági választások miatt a jelenleg tisztségben lévő polgármesterek még szeptember-októberig kitöltik négy éves mandátumukat, az elmúlt vasárnap megválasztott polgármesterek és tanácstagok majd csak ősszel lépnek hivatalba.

Mivel Illyefalván nincs alpolgármester Fodor Imre bejelentette, hogy jövő héten javasolja Benkő Árpád Jenőt alpolgármesternek és arra kéri a helyi tanácsosokat szavazzák meg javaslatát, hogy lemondása előtt tudja ügyvivő polgármesteri jogkörökkel felruházni az alpolgármestert, aki majd ősszel hivatalosan is átveszi a mandátumát.

Fodor Imre közösségi oldalán közzétett videóban felidézte, hogy 16 éve üres kasszával vette át az illyefalvi polgármesteri hivatalt, első mandátumát egy hitellel kezdte, hogy ki tudják fizetni a folyó beruházásokat. Jelenleg az önkormányzat kasszájában 4 millió lej van, ami egyenlő a község lakói által befizetett 15 évnyi adó összegével, mondta Fodor Imre, aki videójában összegezte a polgármesterei mandátumának megvalósításait is.

Fotó: Benkő Árpád Jenő Facebook oldala

A még hivatalban lévő polgármester lemondásának hírére a Sláger Rádió megkereste Benkő Árpád Jenő függetlenként megválasztott polgármestert, aki érdeklődésünkre elmondta: értesült Fodor Imre lemondásáról és nem lepte meg a döntése mert ismeri a habitusát. „Állok elébe, erre a feladatra vállalkoztam”, fogalmazta meg Benkő Árpád Jenő, aki szerint nem lenne korrekt, hogy a hivatalos kinevezéséig hátralévő időre ne fogadja el az alpolgármesteri kinevezést és az ügyvivő polgármesteri feladatokat.