Az újonnan felálló kormány egészségügyi minisztere elsősorban egy koherens fejlesztési stratégiát kellene készítsen a hazai egészségügyi rendszer számára és ezt minden létező politikai pártnak fel kellene vállalnia, fogalmazta meg elvárását András Nagy Róbert. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház menedzsere szerdai sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva fejtette ki elvárását az új kormány irányába.

András Nagy Róbert szerint le kell vonni a következtetéseket a koronavírus járvány által felszínre került problémákról, mint például a külön betegutak helyzete vagy a kórházak oxigénellátásának problémája. Többek között célként kellene megfogalmazni, hogy minden megyei sürgősségi kórházban a betegágyak minimum 80 százaléka legyen rákötve az oxigén ellátást biztosító felszerelésekre és minden osztályon legyenek betegek életfunkcióit monitorizáló felszerelések, sorolta a sepsiszentgyörgyi kórházigazgató.

koronavírus fertőzött
Koronavírus fertőzöttet szállítanak a sepsiszentgyörgyi kórházba | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: az általa felsoroltak csak töredéke a problémáknak, a teljes egészségügyi rendszerre érvényes fejlesztési stratégiára van szükség az orvosi képzéstől kezdve az egészségügyi infrastruktúrán át a finanszírozásig. András Nagy Róbert szerint a kórházakba rendszeresen érkeznek különböző ellenőrző hatóságok, azok megállapítanak különböző hiányosságokat, összeírják a problémákat, de megoldást senki nem nyújt. A kórházigazgató szerint országos szinten összesíteni kellene az egészségügyi rendszer minden problémáját és egy megoldás csomagot javasolni.

Világos, hogy nem lehet minden problémát rövid idő alatt megoldani, éppen ezért egy legalább tíz évre szóló egészségügyi fejlesztési stratégiát kellene kidolgoznia az új egészségügyi miniszternek, véli András Nagy Róbert, aki ennek kapcsán fontosnak tartaná, hogy ez a stratégiát ismertessék és fogadtassák el az összes politikai párttal, hogy egy kormányváltás esetén a következő miniszter is felvállalja és folytassa annak életbe ültetését.