Panaszt tett a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) magyarellenes megnyilvánulása miatt. Azért fordultak a testülethez, mert az AUR bejelentette, alkotmánymódosítással betiltatná az etnikai alapon létrehozott politikai pártokat, mint amilyen az RMDSZ, és e célból országos kampányt indítanak.

A jogvédelmi szervezet azzal indokolja a panaszát, hogy az AUR társelnöke, George Simion sajtóközleményben kiadott nyilatkozata, sérti a romániai magyar közösséget, nacionalista-soviniszta propaganda jellegű, faji vagy nemzeti gyűlöletre buzdít, az a célja, hogy megfélemlítse és megalázza a magyarságot.

A panasz indoklásában kiemelik, George Simion és így az AUR kijelentései rasszisták és gyűlöletet gerjesztenek a magyar közösség iránt, elpusztítanák a közösséget és kizárnák annak tagjait a parlamenti képviseletből.

Benkő Erika
Benkő Erika a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat igazgatója | Fotó: Kocsis B. János

Benkő Erika, a jogvédelmi szolgálat vezetője elmondta: „nem hagyhatjuk figyelmen kívül az AUR weboldalán közzétett programját, amely teljes egészében egyetlen ideológiára összpontosít, mégpedig az általuk elismert, az ország egyetlen nemzetének, nevezetesen a román etnikai identitásnak a megvédésére. Ez a program pedig azt bizonyítja, hogy ezek az emberek nem hajlamosak az együttműködésre, és nem mutatnak toleranciát más, jogokkal rendelkező etnikai csoportokkal szemben, hanem igyekeznek a lehető legnagyobb mértékben hangsúlyozni, hogy az ország csak a románoké.

Egy demokratikus államban, amelyben az alapvető emberi jogokat és szabadságot, az identitáshoz való jogot törvény garantálja, megengedhetetlen, hogy a parlamentbe most bejutott párt olyan politikai eszközökhöz folyamodjon, amelyek megoszthatják a társadalmat.”