Sepsiszentgyörgyön az év végéig megközelíti a 10 millió lejt az az összeg, amit az önkormányzat a helyi vállalkozások támogatására fordított. Jelenleg három „de minimis” típusú gazdaságélénkítési program van érvényben és hamarosan két újabb támogatási programot is hirdetnek. Egyrészt finanszírozzák a fiatal vállalkozók üzleti terveinek megvalósítását és a munkahelyteremtést másrészt a meglévő vállalkozók innovatív ötleteit, amivel bővítenék tevékenységüket, hangzott el kedden az Antal Árpád polgármester, Miklós Zoltán a szépmezői Ipari Park igazgatója és Édler András a kereskedelmi kamara elnökének közös online sajtótájékoztatóján.

Sepsiszentgyörgy a gazdasági támogatások városa

Antal Árpád polgármester felidézte, hogy a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek 2013 óta visszaigényelhetik befizetett ingatlanadójuk jelentős részét, idén pedig két újabb támogatási programot indítottak amelyekkel a munkahelyek megőrzését, a vállalkozások élénkítését célozták és eddig összesen több mint 7,5 millió lejt fizettek ki mindezek keretében a helyi vállalkozóknak. Az összeg év végéig megközelíti a 10 millió lejt.

Antal Árpád és Miklós Zoltán online sajtótájékoztatója | Fotó: Zsigmond István

A jövő évi költségvetésben Sepsiszentgyörgy önkormányzata kétszer 5 millió lejt különít el gazdaságélénkítő támogatásokra, mondta a polgármester, aki szerint ezen programok révén Sepsiszentgyörgyöt a gazdasági támogatások városának is nevezhetnénk.

Sepsiszentgyörgy gyors választ adott a válságra

A járvány által okozott gazdasági válság új kihívások elé állított mindannyiunkat, de a legnagyobb bajban értékelődik fel a közösségi szolidaritás: megszerveztük magunkat, segítünk a bajba jutott vállalkozásokon, hogy megvédjük a munkahelyeket és a védekezés mellett fejlesztünk is. Azt szokták mondani „kétszer segít az, aki gyorsan segít!”. Sepsiszentgyörgy gyors választ adott a járvány miatt kialakuló gazdasági válságra, mutatott rá Miklós Zoltán.

A szépmezői ipari park igazgatója rámutatott: egyrészt azokat a sepsiszentgyörgyi cégeket segítik, melyek megszenvedték a koronavírus járvány hatásait. A „Covid” program által a helyi szállásadók, vendéglátósok és a válság miatt csökkenő üzleti forgalommal rendelkező cégek 50.000 euróig terjedő támogatásban részesülnek beruházásokra, ez az összeg meg is duplázható, ha a kedvezményezettek helyi cégeknél költik el a támogatás összegét. A másik programban a szépmezői Ipari Parkba betelepedő cégek kapnak támogatást beruházásaik finanszírozására. Ők legtöbb 100 ezer euró támogatást hívhatnak le és idén december 18-ig nyújthatják be kéréseiket. Az első két támogatási szerződést aláírták egyiket 100.000 euró értékben a másikat 50.000 euró értékben és várhatóan még tíz támogatási szerződést véglegesítenek.

Miklós Zoltán
Miklós Zoltán a szépmezői ipari park vezetője | Fotó: Zsigmond István

A sepsiszentgyörgyi cégek kezét a következőkben sem engedjük el, hiszen ezeket a támogatási programokat jövő év elején újra meghirdetjük, mondta Miklós Zoltán, aki szerint hamarosan két újabb programot hirdetnek, ezek most a versenytanács jóváhagyására várnak. Tervek szerint 25.000 euróval finanszíroznák az első vállalkozásukat alapító, legtöbb 35 éves fiatalok üzleti tervét, illetve 40.000 euróig terjedő támogatást kaphatnak a már meglévő sepsiszentgyörgyi vállalkozások, amelyek innovatív ötlettel szeretnék bővíteni tevékenységüket vagy profilt szeretnének váltani.

A helyi vállalkozóknak aktívabbnak, felkészültebbnek kell lenniük!

Édler András a Kovászna megyei kereskedelmi és iparkamara elnöke rámutatott, hogy a „Covid Minimis” program esetében 55 sepsiszentgyörgyi cég adta le az egyébként egyszerű pályázati iratcsomót, ebből 49-et hagytak jóvá. A nyertesek összesen 2,1 millió lejt hívhatnak le, holott a rendelkezésükre álló teljes keretösszeg idén 5 millió lej lett volt. A legnagyobb megpályázott összeg 242 000 lej, míg a legkisebb 2 422 lej, a pályázók közül 18 a vendéglátással foglalkozó vállalkozás.

A kereskedelmi kamara elnöke szerint elképzelhető, hogy az 50 százalékos önrész bátortalanította el a helyi vállalkozókat ám azt szeretnék, hogy a támogatási összegnek legyen látszata, a helyi gazdaságot erősítse. „Az önrész befizetése által a vállalkozók elkötelezettebbek és átgondoltabbak, a programok által a fejlesztéseket kívánjuk ösztönözni” – mondta Édler András.

Édler András
Édler András a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Kovács Zsolt

Hozzátette: a sepsiszentgyörgyi gazdaságélénkítő programok előnye, hogy gyors és rugalmas, mindig tudják alakítani a meglévő helyzethez. Ugyanakkor igyekeznek megoldást találni arra, hogy a helyi vállalkozók még felkészültebbek legyenek, ami a programok megpályázását illeti, ezért pályázati szakemberek támogatását kérik a problémák beazonosításában.

A kormány válságkezelési csomagja hasznos de nem hatékony!

Antal Árpád hozzátette: a sepsiszentgyörgyi önkormányzat segítsége fontos a helyi vállalkozók számára ám fontos, hogy segítsék őket abban is, hogy több uniós pénzforrást és kormánytámogatást tudjanak lehívni, hiszen ott vannak a nagy összegek. Miklós Zoltán hozzátette: a kormány válságkezelő intézkedései hasznosak de nem elég hatékonyak.Jövő év elején varázsütésre nem ér véget a járvány ezért fontos, hogy a december végéig bevezetett válságkezelő intézkedések jövő esztendőben is folytatódjanak”, hívta fel a figyelmet Miklós Zoltán.

Hozzátette: a válságkezelésre szánt 1 milliárd eurós pályázati rendszer elbírálási kritériumait is meg kell változtatni, hiszen jelenleg az érkezés sorrendben bírálják el a vállalkozók pályázatait, ám figyelembe kellene venni a kedvezményezettek által megtartott munkahelyek számát és azt, hogy hány új állást hoznak létre. „Jelenleg a bizonytalanságra van legkevésbé szüksége a vállalkozóknak, ezért a kormánynak lehetővé kell tennie, hogy kiszámíthatóan és minimális bürokráciával elérhetővé tegye a cégek számára a támogatási összegeket, amelyek hozzájárulnak a munkahelyek védelméhez”, mondta Miklós Zoltán.