Minden tíz évnél idősebb autóért, amelyet nem használnak tulajdonosaik 3000 lejt fizet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint jövő héten közvitára bocsátják a város saját roncsautó programját, amelyet lehet észrevételezni és azután hirdetik meg az akciót. Ennek egyik célja, hogy felszabadítsák a város utcáit az olyan régi autóktól, amelyeket nem használnak a tulajdonosaik. Másik célja, hogy fiatalítsák a sepsiszentgyörgyi autóparkot és segítsenek azokon a sepsiszentgyörgyieken, akik szívesen megszabadulnának a régi autóiktól ám nem vesznek részt az országos roncsautó programban mert akarnak új autót vásárolni.

Illusztráció: hirmondo.ro

Antal Árpád szerint a tervezet értelmében az önkormányzat a tíz évnél öregebb és legalább tíz éve Sepsiszentgyörgyön bejegyzett autókért kínál 3000 lejt. Ugyanakkor a programban résztvevő autótulajdonosoknak vállalniuk kell, hogy nem vesznek részt az országos roncsprogramban, vagyis nem vásárolnak új autót, illetve azt is, hogy a következő 3 évben nem fognak 5 évesnél idősebb gépkocsit vásárolni. Hozzátette, hogy ha valaki vállalása ellenére a következő 3 évben új autót vásárol az adóhivatalnál való bejelentéskor vissza kell majd fizesse az önkormányzati támogatás összegét.

A sepsiszentgyörgyi autópark alakulása
A sepsiszentgyörgyi autópark alakulása

Sepsiszentgyörgyön jelenleg 21.782 autó van forgalomba íratva, ezeknek több mint fele, azaz 11.388 tíz évnél idősebb vagyis ezek tulajdonosai potenciálisan jogosultak lennének a sepsiszentgyörgyi roncsautó programban való részvételre, nyilván nem mindegyiktől szeretnének megválni a tulajdonosaik. A városháza kimutatása szerint a régi sepsiszentgyörgyi autók java része, 9481 jármű 10 és 20 év közötti. További 1500 autó 2030 év közötti és 407 sepsiszentgyörgyi autó veterán kategóriába tartozik 1989 előtt gyártották. A 28 legrégebbi sepsiszentgyörgyi autót 1933 és 1969 között gyártották.

Antal Árpád leszögezte: a sepsiszentgyörgyi roncsautó programot több évesre tervezik és az eredményeket egy év múlva kielemzik. A programban résztvevők számának függvényében szükség szerint módosítanak a program szabályzatán. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a jövő évi költségvetésében 1 millió lejt különít el a roncsprogramra. A polgármester arra kérte a sepsiszentgyörgyieket, hogy a jövő hétre meghirdetett közvita során szóljanak hozzá és mondják el véleményüket a programról.