Korabeli ruhákba öltözött fiúk és lányok történelmi tánc és harcászati bemutatóit, reneszánsz és barokk korokat illusztráló kirakós és memória játékokat, pónilovazást, szekerezést, kastélymúzeum látogatást és ínycsiklandó ételeket kínált hétvégén a miklósvári Kálnoky kastélyban harmadik alkalommal megszervezett reneszánsz kastélynap.

Miklósvári Kálnoky-kastély
Miklósvári Kálnoky-kastély | Fotó: Kovács Zsolt

A szokásosnál később, ősszel szervezték és csak egy napot tartott a harmadik alkalommal megszervezett esemény, amelyre a járványhelyzet és a délelőtti esős idő miatt mintegy 150-en vettek részt, amúgy a szervezők is ennyi vendég fogadására kaptak engedélyt. A kastély előtt parkoló autók rendszámából ítélve nem csak háromszéki családok, hanem számos Hargita, Brassó megyei és bukaresti látogatót is vonzott az esemény.

Erdélyi élet Múzeuma a miklósvári kastélyban
Erdélyi élet Múzeuma a miklósvári kastélyban | Fotó: Kovács Zsolt

A miklósvári Kálnoky kastélyban berendezett Erdélyi Élet Múzeumába félóránként vezették körbe a csoportokat és felváltva tartottak magyar és román nyelvű ismertetőt. A kastély udvarát a kürtőskalács és a gulyás illata lengte be, a legkisebbek lelkesen póni-lovaztak és szekereztek a kastély előtti udvaron vagy kirakós memóriajátékokkal nemezeléssel szórakoztak, közben a felnőttek a székelyudvarhelyi Arany Griff Rend tagjainak történelmi öltözetekben bemutatott reneszánsz táncbemutatóját követhették. A rend Magyarországról Székelyföldre költözött vezetője, Sashalmi-Fekete Tamás történész elmondta, hogy 27 korhű történelmi tánc alkotja repertoárjukat, ezekből a saltarellot, a danzat, a pavanet mutatták be.

Táncolás után páncélt öltöttek az Arany Griff Rend tagjai és a kastély előtt gyülekező látogatók Sashalmi-Fekete Tamás korabeli szófordulatokat idéző humoros előadása kíséretében ismerkedhettek meg a harcászati eszközökkel, szúró és vágó szerszámokkal és íjakkal. Mint kiderült a rend tagjai régészeti leletek, múzeumi tárgyak és erdélyi templomok freskói alapján rekonstruált ám akár igazi harcban is használható fegyvereket forgattak. A kard és lándzsa helyes használatának bemutatóját követően az Arany Griff Rend tagjai szabad-vívásból és íjászatból is adtak ízelítőt. A miklósvári Reneszánsz Kastélynapot Diana Jipa hegedűs és Ștefan Doniga zongorista koncertje zárta.