Hatodik alkalommal szerveztek identitáserősítő Székföldi Magyar Napokat a székelyföldi belső szórványnak tekinthető Árapatakon, Hidvégen és Erősdön. A rendezvény része annak a szórványprogramnak, amelyet azokon a településeken szervez Kovászna Megye Tanácsa, ahol a magyarság számaránya nem éri el az összlakosság 25 százalékát.

A helyi magyar közösségek, önkormányzatok, református egyházak, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének szervezésében zajló rendezvénysorozat október 27-én kezdődött, három hétvégén tartott, és szombaton, november 9-én Erősdön zárult.

Székföldi magyar napok
Székföldi magyar napok

Erősdön a 90 évvel ezelőtt, Kós Károly tervei alapján épült református parókia emlékünnepségét tartották, a még épülőfélben levő közösségi ház egyik termében Kós Károlyra emlékeztek, majd kulturális műsorra került sor az erősdi kultúrházban. „Az erősdi református parókia 1929-ben épült. Már évekkel azelőtt megfogalmazódott az igény egy új parókia építésére, az akkori lakhatatlan, egészségtelen volta miatt. Amikor jóváhagyták a Kós Károly terv-imitáció kivitelezését, az erősdi asszonyok segítettek az építési munkálatokban, mivel férjeik mezei munkával foglalatoskodtak” – idézett az egyházi jegyzőkönyvekből és a falubeliek emlékeiből Ráduly Baka Zsuzsa református lelkipásztor megnyitó beszédében.