Kovászna megye országos szinten utolsó a lehívott Európai Uniós pénzalapok összegének tekintetében, 2014 és 2020 között mindössze 482 millió lejnyi uniós pályázatot hívott le, állítja az európai uniós alapokért felelős minisztérium. A háromszéki önkormányzati vezetők szerint téves a szaktárca számítása hiszen valójában több mint 1 milliárd lejnyi uniós pályázatot nyertek a háromszéki közigazgatási egységek.

A szakminisztérium összesítése a Háromszékre érkezett uniós pénzekről
A szakminisztérium összesítése a Háromszékre érkezett uniós pénzekről

Háromszéken a megyei önkormányzatnak és a városoknak 64 leszerződött vagy kivitelezés alatt álló uniós pályázata van több mint 1 milliárd lej értékben, emellett a községeknek további 364 uniós pályázatuk van, mutatott rá Tamás Sándor. A megyei tanácselnök szerint téves az európai alapokért felelős minisztérium térképe.

Meglepődtünk amikor megláttuk a térképet a romániai megyék által lehívott uniós pályázati összegekről”, fejtette ki Tamás Sándor, aki szerint ezután elkezdték összesíteni azokat a háromszéki közigazgatási egységek által lehívott uniós pályázatokat amelyekre már van aláírt finanszírozási szerződés vagy már kivitelezés alatt vannak. Számításaikat összevetették a Központi Fejlesztési Régió hivatalos adataival is ami alapján kiderült, hogy minisztérium által közölt számok nem találnak a valósággal. „Jobban hiszek a Simion Crețu a központi fejlesztési ügynökség nyilvántartásának mint a minisztérium adatainak”, szögezte le Tamás Sándor.

A háromszéki tanácselnök szerint a községeknek összesen 364 darab vidékfejlesztési pályázata van aláírva különböző összegekre. Emellett Sepsiszentgyörgy önkormányzatának 30 uniós pályázata volt, amelyek összértéke 600 millió lej – ami már önmagában több mint ami a minisztérium adatai szerint egész Kovászna megyére vonatkozóan megjelent –, a Kovászna megyei tanácsnak 12 uniós pályázata van összesen 300 millió lej értékben. Emellett Kézdivásárhely 14 uniós pályázatot nyert 130 millió lej értékben, Kovászna város önkormányzatának 6 pályázata van közel 20 millió lej értékben és Barótnak 2 uniós pályázata van 7 millió lej értékben. Csak a megyei tanács és a négy város által megnyert uniós pályázatok összértéke meghaladja az 1 milliárd lejt, összegzett Tamás Sándor.