A háromszéki önkormányzat 12 darab, egyenruhára felszerelhető videókamerát – úgynevezett testkamerát – vásárolt a Kovászna megyei rendőrség számára. A 11 ezer lej értékű felszerelést ingyenes használatra kapta meg a rendőrség és azokat a közrendészeti feladatokat ellátó vagy bevetésen lévő rendőrök viselik.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök szerint a testkamerák egyaránt szolgálják a lakosság és a bevetésen levő rendőrök biztonságát, cél az, hogy hatékonyabbá tegyék a rend őreinek tevékenységét. Az egyenruhára felszerelhető, éjjellátó funkcióval rendelkező kamerák folyamatosan 480 perc kép és hanganyagot tudnak rögzíteni. Ezáltal lehet követni és ellenőrizni, hogyan viszonyulnak a rendőrök a lakossághoz, hiszen rögzítik a rendőrségi intézkedéseket” – emelte ki Tamás Sándor.

Testkamera
Testkamera | Fotó: Kocsis B. János

Lucian Trăistaru a Kovászna megyei rendőrség parancsnoka szerint a háromszéki rendőrök eddig nem rendelkeztek testkamerákkal, ezért a megyei önkormányzat és a rendőrség együttműködése jó kezdet és reméli, hogy további kamerák beszerzésére is sor kerülhet. A rendőrparancsnok szerint a kameráknak több előnyük van, úgy a rendőrök, mint a velük kapcsolatba kerülő emberek számára: egyrészt segíthetnek a rendőri túlkapások megelőzésében, a panaszok feltárásában, ugyanakkor a felvételeket a rendőrök, hivatalos személy elleni erőszak esetében is fel lehet használni bizonyítékként a bíróságon. Az a tudat, hogy a hatóság és lakosság közti interakciót rögzítik, növeli a felelősségtudatot úgy a rendőrben, mint az állampolgárban, véli a háromszéki rendőrparancsnok.