Testkamerával (BodyCam) szerelik fel a háromszéki rendőröket, így azok rögzítik az állampolgárokkal való kapcsolatuk minden pillanatát, ezzel utólag is tisztázható lesz, hogy mi is történt valójában.

Tamás Sándor megyei tanácselnök szerint az önkormányzat 10.000 lejért 12 testkamerát (BodyCam) vásárol, amit a Kovászna megyei rendőrség közrendészeti feladatokat ellátó munkatársainak egyenruháira szerelnek, ezekkel rögzítik a rendőrök és állampolgárok közti találkozásokat.

Testkamera a rendőrön
Testkamera a rendőrön | Illusztráció: SG.hu

Tamás Sándor szerint az elmúlt időszakban, országszerte rengeteg vitára adott okot, hogy a rendőrök és állampolgárok közti viszonyban ki mit mondott, milyen hangsúllyal beszélt, mi lett a beszélgetés, esetenként a dulakodás eredménye.

„Számunkra fontos az állampolgárok biztonsága és rendőrök viszonyulása, ezért ha vita van a felek között, a testkamera hang és videó felvételei alapján tisztességesen lehet dönteni, azt a bíróságon is lehet használni”, mutatott rá a háromszéki tanácselnök, aki szerint a rendőrök számára is hasznos az eszköz, amely hatékony megelőző eszközzé válhat.

Tamás Sándor a háromszéki rendőrség körmére nézne

A legutóbbi tanácsülésen Tamás Sándor háromszéki tanácselnököt egyöntetű szavazattal a Kovászna megyei Közrendészeti Hatóság (ATOP) tagjává választották. Az elöljáró elmondta: a Közrendészeti Hatóság ülésein szeretne olyan kérdéseket felvetni, amelyeket a Kovászna megyei rendőrség elhallgat vagy mellékvágányon tart.

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök a megyeinfón | Fotó: Kocsis B. János

Többek között magyarázatot vár arra, hogy hol tart annak az ügynek a feltárása, amely során azt állították, hogy 2015 novemberében a sepsiszentgyörgyi ismeretlen román katona emlékművénél lévő román zászlót valakik székely zászlóra cserélték. Másik hasonló eset a Kovászna megyei prefektúra előtt évekkel ezelőtt kifeszített román lobogó elvágásának ügye is, amelynek elkövetőjét még nem sikerült előállítani. Tamás Sándor kéri, hogy betekinthessen abba a nyomozati dossziéba, ami a tavalyi, bálványosi Európa Tanácsi fórumon Dan Tanasă eltűnt könyveinek ügyében zajlik, és amely miatt a rendőrség vegzálja a háromszéki önkormányzat munkatársait.

„Ezek jó zamatos esetek”, mondta Tamás Sándor, aki szerint a Közrendészeti Hatóság feladata a rendőrség és lakosság közeledésének támogatása és a lakosság felől érkező kényes kérdések tisztázása. Tamás Sándor elmondta: igyekszik helytállni ebben a testületben, ahol eddig a rendőrség kézhátból lesöpörte a kényes kérdéseket.