A lakosság közel 70 százaléka ugyanis már befizette egész évi terület és ingatlan adóját és a lakosság több mint fele a jármű adóját is törlesztette, tájékoztat a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Emlékeztetnek, hogy a koronavírus járvány miatt az adófizetés határidejét június 30-ig hosszabbították, tehát aki a hónap végéig befizeti egész éves épület-, terület- és jármű adóját az 9 százalékos kedvezményben részes. Szintén ez a hátáridő érvényes a nem lakás rendeltetésű épületekre vonatkozó értékbecslések benyújtására is.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat tájékoztatása szerint a jogi személyek esetében alacsonyabb az adófizetési kedv, ugyanis az épületek utáni adók 36,54 százaléka, a területek utáni adók 34,02 százaléka, míg a járművek utáni adók 39,03 százalékát fizették be eddig a vállalkozások és intézmények.

Sepsiszentgyörgyi “tükörpalota” a városi adóhivatal székháza | Fotó: Kovács Zsolt

A szükségállapot és a vészhelyzet ideje alatt, a sepsiszentgyörgyi Közpénzügyi Igazgatóság csökkentett személyzettel, de folyamatosan működött. A városkasszánál a személyesen történő ügyintézés mellett szorgalmazzák az adóügyek távolsági, elektronikus úton való elintézését, így az eddiginél több sepsiszentgyörgyi adófizető élt a www.ghiseul.ro felület nyújtotta lehetőségekkel és fizette be online az adóját. Június 10-ig a www.ghiseul.ro felületen a sepsiszentgyörgyiek összesen 1591 befizetést végeztek, többnyire helyi adókat és illetékeket, valamint büntetéseket törlesztettek összesen 553.568 lej értékben.

A sepsiszentgyörgyi Közpénzügyi Igazgatóság lépéseket tett, hogy a platform elérhető legyen a jogi személyek részére is hiszen az online felületen nemcsak az adók, illetékek és büntetések befizetése lehetséges, hanem elérhető minden olyan információ, ami a vállalkozás által bejelentett adóköteles javakra vonatkozik.