A térségben úttörőként, gazdasági konzultatív tanácsot hoz létre a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, amely által szorosabbra fűzi kapcsolatát a helyi vállalkozói szférával és közösen terveznek a térség gazdaságának fejlesztése érdekében, jelentette be Antal Árpád. A polgármester szerint a sepsiszentgyörgyi önkormányzat együttműködési szerződést köt három gazdasági szervezettel, a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, az Asimcov kis és középvállalkozók szövetségével és az informatikusokat tömörítő IT Plusz Klaszterrel.

Antal Árpád szerint a gazdasági szervezetek még február végén keresték meg a gazdasági konzultatív tanács létrehozásának igényével, és az elképzelés találkozott a városvezetés elképzelésével, hiszen közös céljuk a térség gazdaságának fejlesztése. A párbeszédből és a közös tervezésből végeredményben a lakók nyernek, illetve a vállalkozók közvetlenül az önkormányzattól értesülnek az önkormányzat terveiről és a beruházásokat érintő, hosszú távú víziójáról. A polgármester szerint az együttgondolkodás aktuálisabb mint bármikor, hiszen a járvány is megmutatta, hogy ha mindenki egyirányba húz a lehető legkisebb veszteséggel lehet átvészelni nehéz időszakokat.

Antal Árpád
Antal Árpád polgármester maszkban | Fotó: Vargyasi Levente
Ötmillió lejes pénzalap helyi vállalkozók támogatására

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat átszervezi idei költségvetését és létrehoz egy 5 millió lejes pénzalapot amit gazdaságélénkítésre és munkahely védelmére pályázhatnak a sepsiszentgyörgyi vállalkozások. „Az a célunk, hogy a következő két évben annyi munkahely alakuljon, amennyi megszűnik az egészségügyi-gazdasági válság hatására”-szögezte le Antal Árpád. Emlékeztetett, hogy a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett vállalkozások több éve visszaigényelhetik az ingatlanadójuk 33 százalékát. Tavaly ez a de minimis jellegű program révén 1,4 millió lej jutott vissza a helyi cégekhez. Idén módosítják a programot és már az ingatlanadó 40 százalékát tudják visszaigényelni a helyi vállalkozások.

Emellett más területekre is kiterjesztik a sepsiszentgyörgyi önkormányzat gazdaságélénkítő programját. Elsősorban ott segítenek, ahol az állam nem tudott, így figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás, milyen állami támogatásokat kapott. Kiemelten támogatják a munkahely-teremtést is, ezért az önkormányzati cégek további munkatársakat fognak alkalmazni, jelentette be Antal Árpád. Hozzátette: a most alakuló gazdasági konzultatív tanács is részt vesz az önkormányzat több éves munkahelyvédelmi-gazdaságélénkítési programjának kidolgozásában.

Édler András
Édler András a kereskedelmi kamara elnöke | Fotó: Vargyasi Levente

Antal Árpád szerint fontos lenne erősíteni a belső forgalmat, azt, hogy a lakosság és a vállalkozók helyi terméket és szolgáltatást vásároljanak. Hozzátette: az önkormányzat nem mondhatja azt egy közbeszerzésen, hogy egy ponttal többet kap a helyi vállalkozó, ezért a cégek egymás között kell erre odafigyeljenek, cégcsoportokat létrehozva közösen eredményesebben pályázzanak. A polgármester emlékeztetett: több százmillió euró értékű, nagy beruházásokra készül Sepsiszentgyörgy önkormányzata és nem mindegy, hogy ennek a pénznek hány százaléka marad helyben. Nyilván elektromos autóbuszokat nem tud helyben megvásárolni, ám nem mindegy, hogy a többi közbeszerzésen milyen arányban vesznek részt a helyi vállalkozások, hívta fel a figyelmet.

A vállalkozók részt vesznek a vitákon és első kézből kapnak információkat

A Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András rámutatott: a sepsiszentgyörgyi gazdasági konzultatív tanács létrehozása egyedi a térségben, hiszen a törvény ezt nem szabályozza ám megindulhat az intézményes kommunikáció a Sepsiszentgyörgy vonzáskörzetéhez tartozó cégek vezetői és az önkormányzat között. Másrészt lehetőséget teremt, hogy ha önkormányzati küldöttség megy valahová, legyen mellette egy – saját költségen utazó – gazdasági küldöttség is, ami hozzájárul, hogy a politikai síkú kapcsolatépítés mellett megvalósuljon egy gazdasági síkú együttműködés is. A három gazdasági szervezet első körben a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal köt együttműködési szerződést, de megkeresték a Kovászna megyei tanácsot is, amellyel hasonló partnerséget szeretnének kialakítani.

Bagoly Miklós
Bagoly Miklós az Asimcov elnöke | Fotó: Vargyasi Levente

Az Asimcov kis és középvállalkozók szövetségének elnöke, Bagoly Miklós a helyi termékek és szolgáltatások előnybe helyezését tartotta fontosnak, hogy az elköltött pénz a térségben maradjon. Rámutatott, hogy pozitív a Háromszéki Közösségi Alapítvány kezdeményezése, amellyel meghatározzák a helyi termékeket és szolgáltatásokat. Emellett a gazdasági küldöttségek fontosságát hangsúlyozta. Rámutatott, hogy tudomása szerint a magyarországi Zala megyében sikeresen működik egy sepsiszentgyörgyihez hasonló gazdasági konzultatív tanács, amelynek tagjai tapasztalt vállalkozók és klaszterek vezetői.

A székelyföldi informatikai vállalkozókat tömörítő IT Plusz Klaszter elnöke, Bihari Béla rámutatott: a járvány is megmutatta, fontos, hogy a cégek szövetkezzenek és kompetenciáikat összesítve, cégcsoportulások tudjanak munkákat megnyerni. Hozzátette: nem szeretnék, hogy egyrészt a gazdasági konzultatív tanács plusz bürokráciát hozna az önkormányzati döntéshozatalba, másrészt a vállalkozók is idejüket szánják a közösségért, amikor vitákon, döntésvéleményezésekben vesznek részt, ezért szeretné ha a testület a munka nagy részét digitálisan, hatékonyan végezné. Szeretnénk „idegesíteni” az önkormányzatot, hogy elmozduljon a digitalizálás irányába, mondta Bihari Béla. Rámutatott: a gazdasági konzultatív tanács tagjainak véleményét kivonatolva megkapják a tanácsosok is, mikor egy-egy témáról döntenek.

Bihari Béla
Bihari Béla az IT Plusz Klaszter elnöke | Fotó: Vargyasi Levente
A digitalizáció elindult, azzal nem kell leállni

Antal Árpád polgármester rámutatott: a járványhelyzet kényszerfolyamatként elindította a digitalizációt és azzal nem kellene leállni ám annak működése nagyban függ a központi döntésektől. Például a sepsiszentgyörgyi önkormányzat hiába állít ki digitálisan egy urbanisztikai bizonylatot, ha mondjuk a környezetvédelmi hatóság azt nem fogadja el. Hozzátette: tart attól, hogy a szükségállapot idején digitálisan kiállított dokumentumok miatt sok lesz a jogi procedúra, mert ha valamelyik hivatalnak valami nem teszik, megtámadja azokat például azért mert hiányzik egy dokumentumról a pecsét.