Az Országos Diszkriminációellenes Tanács átment-, miközben Klaus Iohannis államelnök és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) megbukott a „demokrácia teszten”, így ítéli meg Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester, hogy az államfő szerdán 5000 lejes büntetést kapott az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt.

Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki, online sajtótájékoztatón sérelmezte, hogy az államelnök és a kormányzó liberális párt az állam egy intézményének egyik bírósági ítélettel felérő döntését nem hajlandóak elfogadni és ahelyett, hogy Klaus Iohannis úriember módjára elnézést kért volna, inkább megfellebbezi a diszkriminációellenes tanács döntését.

Antal Árpád

Antal Árpád szerint az államelnök nyilván kényelmetlen helyzetbe került a nyilatkozata miatt, hiszen sok „pofont” kapott Nyugat-Európából, hiszen rangos német és svájci lapok szétszedték a nyilatkozatát, ahogyan azt meg is érdemelte. Másrészről kényelmetlen helyzetben van, hiszen idén Klaus Iohannisnak ítélték oda a Nemzetközi Károly-díjat, ám ennek átvétele előtt nem hiányzott neki a diszkrimináció ellenes tanács elmarasztaló döntése.

„Szomorú, hogy Klaus Iohannis egy Európai és a modernizáció reményét magával hozó polgármesterből – aki Szebenből „bezzegvárost” varázsolt – mostanra a sötét erők eszközévé alacsonyodott le”, nyilatkozta Antal Árpád.

Antal Árpád: Ludovic Orban az „úgynevezett” miniszterelnök

Antal Árpád szerint a Ludovic Orban miniszterelnök szerda esti, Klaus Iohannis államelnököt védő és a diszkriminációellenes tanács döntését igazságtalannak nevező kijelentését politikai nyilatkozatként kell kezelni. „Ez olyan, mint amikor a barátod csinál egy hülyeséget és úgy gondolod, hogy meg kell védened, bár tudod azt, hogy amit tett az hülyeség”, mondta a sepsiszentgyörgyi polgármester.

Hozzátette: „lehetnénk cinikusak és mondhatnánk azt, hogy Ludovic Orban az „úgynevezett” miniszterelnök, hiszen ő kizárólag az egészségügyi válságnak köszönheti, hogy kormányfő lett és van kormánya”. A választások előtti kétségbeesés, a pánik és a túlzott populizmus nem jó tanácsadó, állapította meg Antal Árpád, aki nagyot csalódott a jelenlegi miniszterelnökben és kormányában, mivel az igazi jellemüket mutatta meg a katonai rendeletekkel történő kormányzás, amibe beleszerettek, de az elmúlt hetekben annyi hülyeséget csináltak, hogy felsorolni is nehéz.

Antal Árpád
Sepsiszentgyörgy, Székelyföld szíve!

Az erdélyi politikusok abban a szörnyű helyzetben vannak, hogy amikor a politikai étlapot kinyitják akkor ott csak a PSD, PNL, USR, PMP, Pro Románia és ALDE pártok vannak. Másrészt válság idején a szélsőséges szervezetek szoktak megjelenni. Nem egyszerű feladat mindezekkel egyről a kettőre jutni”, állapította meg Antal Árpád.

Ötezer lejre büntették Klaus Iohannist a magyarok elleni uszítása miatt

Így döntött szerdán hozott határozatában az Országos Diszkriminációellenes Tanács, amikor elmarasztalta az államelnököt az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos nyilatkozata miatt. Klaus Iohannis a döntést követően közölte: a bíróságon fellebbezi meg a büntetését. Mint ismert, Klaus Iohannis három hete magyar nyelvű köszöntéssel gúnyolódva azzal vádolta meg a Szociáldemokrata Pártot (PSD), hogy oda akarják adni Erdélyt a magyaroknak, és feltette a kérdést: vajon mit ígért Orbán Viktor magyar miniszterelnök a megegyezésért cserébe?

Klaus Iohannis
Klaus Iohannis államelnök román zászlóval

A diszkriminációellenes tanács elnöke, Asztalos Csaba elmondta: azért diszkrimináló az államfő nyilatkozata, mert növelte a magyarokkal szembeni előítéleteket a román társadalomban és a romániai magyar kisebbséget veszélyforrásként jelenítette meg. Emellett azzal a gúnyolódó hangnemmel, ahogyan megszólalt magyarul a sajtónyilatkozatban, lealacsonyította, másodrendűnek állította be a magyar nyelvet.

Az elnöki hivatal közlése szerint Klaus Iohannis politikai indíttatásúnak tartja a diszkriminációellenes tanács döntését, ezért meg fogja támadni az illetékes bíróságon.

Fellebbezés helyett Klaus Iohannisnak bocsánatot kellene kérnie!

így kommentálta Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Országos Diszkriminációellenes Tanács államfőt elmarasztaló döntését, illetve azt, hogy Iohannis már jelezte, meg fogja támadni a bíróságon az ítéletet. Az RMDSZ vezetője szerint Iohannis korábban mindig üdvözölte a diszkriminációellenes tanács ítéleteit, akárhányszor elmarasztalt egy politikust, de most, hogy számára kedvezőtlen döntést hozott a testület, „politikai indíttatásúnak” nevezte a határozatot.

Kelemen Hunor
Kelemen Hunor RMDSZ elnök | Fotó: Facebook

Kelemen Hunor szerint nem is a büntetés mértéke a lényeg, hanem a döntés üzenete: miszerint hátrányos megkülönböztetés ért egy közösséget, megsértették egy etnikai közösség méltóságát, az elnök pedig diszkriminációt követett el.

Ludovic Orban: igazságtalanul bírságolták meg Iohannist

Éles támadást intézett Ludovic Orban miniszterelnök szerdán az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) ellen, mivel szerinte a testület igazságtalanul bírságolta meg Klaus Iohannis államfőt a magyar nemzetiségű román állampolgárok emberi méltóságának megsértéséért. A miniszterelnök megdöbbentő politikai döntésnek minősítette Iohannis elmarasztalását, aminek szerinte semmi köze a diszkrimináció szankcionálását szabályozó törvényhez, számol be az MTI.

Ludovic Orban szerint a CNCD az ellenzéki szociáldemokraták (PSD) befolyása alatt áll, Iohannis pedig szerinte nem diszkriminált, és csak azért büntetik, mert „leleplezte” a PSD és az RMDSZ közötti „cinkosságot”. Úgy értékelte: Iohannisnak azért kell bűnhődnie, mert az ország területi épségének alkotmányos elvének védelmére kelt és felhívta a figyelmet azokra az „elfogadhatatlan kompromisszumokra”, amelyeket a tavalyig kormányon lévő szociáldemokraták a utóbbi három évben az RMDSZ támogatásának megszerzése érdekében kötöttek.

Ludovic Orban
Ludovic Orban miniszterelnök | Fotó: Guvernul României

A PSD megszavazott olyan törvényt, amely „mindenütt kötelezővé teszi a kisebbségek nyelvének használatát”, hagyta, hogy (a parlamenti vitára megszabott határidő lejárta miatt) hallgatólagosan elfogadottként küldjék tovább az „úgynevezett Székelyföld” autonómiájáról szóló törvénytervezetet – sorolta a PSD „bűnlajstromát” a kormányfő.

A PSD nem védi Románia érdekeit: hatalma megőrzése érdekében képes bármilyen, az ország érdekeivel ellentétes kompromisszumra. Hogyan másként lehetne értékelni azt, hogy Románia felvételekor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetbe (OECD) engedett a (magyar) nyomásnak, és az ország szuverenitását sértő, a diplomáciával semmilyen kapcsolatban nem álló feltételeket teljesített azzal az ürüggyel, hogy ezzel megelőzi a román tagfelvételi kérés megvétózását?” – mondta a román miniszterelnök, arra utalva, hogy a magyar kormány a helyi hatóságok által felszámolt marosvásárhelyi római katolikus gimnázium újralapítását szabta feltételül a román OECD-tagság támogatásához.

Orban szerint a PSD arról is – a nyilvánosság elől eltitkolt, csak a magyar tisztségviselők nyilatkozatai révén kitudódott – megállapodást kötött, hogy a Fekete-tenger térségében található teljes földgázmennyiséget egy „szomszédos ország” (Magyarország) vásárolja fel, „mintha ezzel az erőforrással nem Románia, hanem valamely más ország rendelkezne”.

Válaszolt a SRI Iohannis uszításának ügyében, de azt titkosították!

Megérkezett a titkosszolgálatokat felügyelő parlamenti bizottsághoz a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) írásban adott válasza Klaus Iohannis magyarok ellen uszító sajtónyilatkozatának ügyében. Csakhogy a tartalmát titkosították – nyilatkozta Csoma Botond, a parlamenti testület titkára.

Az RMDSZ képviselőjét csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatóján a Maszol kérdezte a SRI-t felügyelő bizottság legutóbbi ülése óta történt fejleményekről. Akkor a parlamenti testület úgy döntött, írásban kérnek tájékoztatást a SRI-től arról, hogy szolgáltatott-e a hírszerzés bármilyen olyan információt az államfőnek, amelyre az „Erdély kiárusításával” kapcsolatos sajtónyilatkozatát alapozhatta, létezik-e egy Erdély elidegenítésére vonatkozó, valós nemzetbiztonsági veszély.

Csoma Botond
Csoma Botond RMDSZ-es parlamenti képviselő, a titkosszolgálatokat felügyelő bizottság titkára | Fotó: Maszol.ro

Csoma Botond elmondta, arról értesítették a bizottságtól, hogy a SRI hivatalos válasza megérkezett a parlamentbe. A tartalmát csak a testület következő ülésén ismeri meg, de azt titkosították. „Így bármit is tartalmaz a válasz, nem áll majd módomban a közvéleményt tájékoztatni róla. Ha nem oldják fel a titkosítását, akkor megtörténhet, hogy a sírba visszük ezeket az információkat” – mondta az RMDSZ politikusa.

Remélem, nem valami huzavona folyik, és a háttérben megpróbálják elkenni az ügyet” – jegyezte meg Csoma Botond, aki hangsúlyozta: nincsenek nagy illúziói azzal kapcsolatban, hogy a SRI miként viszonyulhat Iohannis sajtónyilatkozatához. „Ismert, hogy a hírszerzés az erdélyi magyar közösséget rizikófaktornak tekinti, és a régi beidegződések sem tűntek még el teljesen az intézményből” – fogalmazott Csoma Botond.