Biztonságosabb körülményekkel várják a véradókat Sepsiszentgyörgyön. A Kovászna megyei Vérközpont sepsiszentgyörgyi székhelyén tartott szerdai sajtótájékoztatón Tamás Sándor tanácselnök elmondta: a megyei önkormányzat 20.000 lej értékben biztosított védőfelszerelést és fertőtlenítőszereket az egyébként egészségügyi minisztériumhoz tartozó vérközpontnak.

A támogatásból egy fertőtlenítőkaput is vásároltak, így a hazai vérközpontok közül elsőként Sepsiszentgyörgyön működik ilyen felszerelés. Emellett 35 plexi arcvédő maszkból, 1500 sebészeti maszkból, 50 liter fertőtlenítőszerből, 2250 pár egyszer használatos kesztyűből és 100 egyszer használatos köpenyből álló csomagot biztosítottak az intézménynek.

Fertőtlenítő kapu
Fotók: Kocsis B. János

Dr. Andrei Rosin, a Kovászna megyei vérközpont igazgatója arról számolt be, hogy az elmúlt időszakban jelentősen megcsappant a véradók száma, ám a szakorvos arra kéri a háromszékieket: menjenek bátran vért adni, hiszen szükség lesz vérre, különösen akkor, amikor a kórházak visszatérnek a megszokott rendszerbe.

Hozzátette: a koronavírus járvány idején fokozottabban vigyáznak a tisztaságra, így a fertőtlenítő kapunak köszönhetően csökken a fertőzésveszély, ami fontos a személyzet és a véradók szempontjából is.