Az elmúlt két hónapban visszaesett a pékségek forgalma, hiszen az otthonokba szorulva sokan felcsaptak „hobbi péknek”, és a hirtelen felindulásból megvásárolt lisztből és élesztőből kenyeret sütnek. Egyesek az üzleti lehetőséget is megtalálták ebben, és háztáji körülmények között, feketén, eladásra sütnek kenyeret.

A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség forgalma is csökkent: kenyérből 20 százalékos-, pékáruból és a süteményekből pedig 70 százalékos a visszaesés, mutatott rá érdeklődésünkre Diószegi László tulajdonos. Ennek oka, hogy leállt a vendéglátóipar és a turizmus, a gyerekeknek sem vásárolnak tízórait mivel nem járnak iskolába. Másrészt a kijárási tilalom miatt sokan otthon sütik a kenyeret, kalácsot, süteményt.

Diószegi László
Diószegi László a Diószegi pékség tulajdonosa | Fotó: Kovács Zsolt

Diószegi László leszögezte: nem aggasztja az otthoni kenyérsütés ám tisztességtelen versenynek tartja, hogy egyesek eladásra is sütnek, ellenőrizetlen körülmények között és árusítanak. A sepsiszentgyörgyi vállalkozó szerint sokan rosszul értelmezett „közösségi összefogásból” vásárolnak feketén árusított „házikenyeret”, hiszen annak hozadékából nem gyarapodik a közösség. Ezzel szemben a Diószegi pékség több mint 200 személynek biztosít munkahelyet, termékeiket az ország 50 településén árusítják és a cég közösségi tevékenységeket támogat.

Diószegi László szerint a forgalom visszaesés még nem jelent veszélyt a vállalkozására, de bízik abban, hogy amint enyhülnek a szigorítások, ismét megnövekszik a kereslet a péktermékek iránt.

Őszre várható a kenyér drágulása

A tavaszi szárazságot megsínyli a búzatermés, ami a liszt és a kenyér drágulásához vezet, mondta el a Sláger Rádiónak Diószegi László. A sepsiszentgyörgyi Diószegi pékség tulajdonosa leszögezte: a következő hónapokban még nem várható áremelkedés, de amint az új búza bekerül a körforgásba, elkerülhetetlen lesz. A vállalkozó a kenyér 10-20 százalékos drágulására számít és abban bízik, hogy az időjárás miatt nem romlik tovább a búzatermés.

kenyérsütés
Kenyérsütés | Fotó: Nosalty

Diószegi László kifejtette: neki egy hónapra van liszt-tartaléka, a tavalyi búzából készült lisztet még a régi áron megvásárolhatják. Júliusban lesz az aratás, augusztusban még keverik a régi búzával az újat, de az ősztől már a megcsappant termés miatt drágább liszt kerül piacra. Európában a tavaszi szárazság tönkretette a búzatermés mintegy 50 százalékát.

Felidézte: 2004-ben volt még hasonló gond Európa-szinten. Diószegi László rámutatott, ő nem száll be az árversenybe, a minőséggel igyekszik a piacon maradni, minden esetben a saját vállalkozásának számolja az árakat, és nem követi a versenytársak árpolitikáját.