Hisztérikus – a Nagyrománia Párt egykori elnökét, Vadim Tudort vagy Gheorghe Funart idéző – nyilatkozattal ált elő szerdán Románia (kisebbségi) államelnöke, Klaus Johannis. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és az RMDSZ közti titkos megállapodás eredményének nevezte, hogy a képviselőházban hallgatólagosan elfogadták Székelyföld autonómiastatútumának tervezetét, amit egyébként a szenátus szerdán, gyorsított eljárásban el is utasított.

Klaus Johannis televíziós beszédében azt mondta: a PSD titokban „odaadta a magyaroknak Erdélyt”. Az államelnök magyarul is megszólalt beszéde elején: „Jó napot kívánok, PSD!”, mondta és magyar hangsúllyal ejtette a Szociáldemokrata Párt nevét (lásd a videót!). „Elképesztő, hogy milyen titkos háttéralkuk köttetnek” – jelentette ki Johannis, aki szerint amíg a kormány és a hatóságok a koronavírus-járvány ellen küzdöttek, a PSD a parlament titkos irodáiban azon dolgozott, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak”. Klaus Johannis magyarul szólította meg Marcel Ciolacu képviselőházi elnököt, a PSD elnökét. „Mit ajánlott ezért az egyezségért Orbán Viktor?” – tette fel a kérdést, belekeverve az ügybe a magyar miniszterelnököt is.

Kelemen Hunor: az elnöki palotából zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés

A Nagy-Románia Párt politikáját idéző erőszakos és veszélyes, és államfőhöz méltatlan üzenete volt Klaus Johannisnak – reagált Kelemen Hunor az államelnök televíziós beszédére. Az RMDSZ elnöke a Facebook-oldalán egy videóüzenetet is közzétett: “Reméljük, hogy miután sikerült megvédenie Romániát és Erdélyt a magyaroktól, lesz ideje foglalkozni azzal is, hogy az embereknek legyen munkája, legyen ahova dolgozni menniük, hogy a vállalkozások ne menjenek csődbe. Mert most ez lenne az Ön legfontosabb feladata!”

Az RMDSZ elnöke állásfoglalásában közölte: Klaus Johannis hisztérikus, államelnökhöz méltatlan nyilatkozatot tett, ami a Nagy-Románia Párt erőszakos és veszélyes politikájára emlékeztet, miszerint a magyarok elveszik Erdélyt. Úgy vélte, az elmúlt 30 év példátlan megnyilvánulásának voltunk tanúi, „az elnöki palota mikrofonjától zúg a félretájékoztatás és a magyarok elleni gyűlöletkeltés”. Hozzátette, az RMDSZ határozottan elutasítja ezt a fajta beszédet és a gyűlöletkeltést és bocsánatkérésre szólította fel az államfőt. – jelentette ki az RMDSZ elnöke.

Feljelentette az államfőt a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat

Televíziós beszédét követően azonnal fel is jelentette Klaus Johannis államfőt az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat. A jogvédő szervezet vezetője, Benkő Erika sepsiszentgyörgyi képviselő elmondta: azt kérik a CNCD-től, vizsgálja ki Klaus Johannis szerda déli sajtónyilatkozatát, amelyben az államfő súlyosan sérti a magyar közösség méltósághoz való jogát, méltatlan és diszkriminatív módon beszél a romániai magyarságról.

Benkő Erika döbbenetesnek nevezte Klaus Johannis nyilatkozatát. „A 21-dik században, egy európai ország elnökének azzal riogatni az embereket, hogy az országban élő egyik nemzeti közösség az ország szuverenitására tör, miközben a valóságban ez a közösség nyelvi, kulturális jogokat és reális decentralizációt kér, nem csak súrolja az abszurditás határát, hanem ez az abszurditás maga” –jelentette ki.

A szenátus gyorsított eljárásban utasította el az autonómiát

A romániai parlament működési elvének következtében a képviselőház hallgatólagosan „elfogadta” a székelyföldi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet így az átkerült a szenátushoz. Ennek magyarázata, hogy a koronavírus-járvány közepette a képviselőház kicsúszott a határidőből, így a törvényjavaslat elfogadottnak minősült, ám ez csak látszat, hiszen ahhoz, hogy egy törvény életbe lépjen a szenátusnak is el kell fogadnia és az államelnöknek is ki kell hirdetnie.

autonómia
Autonómia tüntetés Sepsiszentgyörgyön

A szenátorok többsége telefonon szavazott a szerdai ülésen arról a tervezetről, amely területi autonómiát irányozna elő a Székelyföldnek. A tervezetet a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) dolgozta ki, és a parlament RMDSZ-listáról megválasztott két magyar polgári párti (MPP-s) képviselője, Biró Zsolt és Kulcsár-Terza József nyújtotta be tavaly decemberben.

A szenátus szerdán név szerinti voksoláson 126 szavazattal 9 ellenében erősítette meg a – Székelyföld autonómiáját elutasító – szakbizottsági jelentést. Az autonómiatervezetet kizárólag az RMDSZ frakciója támogatta.

Ciolacu: Vadim Tudor él, és ő Románia elnöke!

A Szociáldemokrata Párt (PSD) visszautasítja Klaus Johannis vádját, miszerint „odaadta Erdélyt a magyaroknak”, és az államfői státussal összeegyeztethetetlen hangvételűnek nevezte az elnöknek a székelyföldi autonómiastatútummal kapcsolatos kijelentéseit. A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) „nacionalista uszításnak” tartja az elhangzottakat, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) pedig a titkosszolgálatok meghallgatását kéri az „1989 után elhangzott legsúlyosabb vád” ügyében.

“Kedves románok: nem adta el senki Erdélyt, és nem is fogja. Erdély Románia része volt, és marad is” – mondta Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyet azután tartott, hogy a szenátus elutasította Székelyföld autonómiatervezetét. Ciolacu felszólította a titkosszolgálati szerveket, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az információkat, amelyekre alapozva Johannis ilyen kijelentést tehetett.

Călin Popescu Tăriceanu az ALDE elnöke szerint „Johannis ma a legsúlyosabb vádat fogalmazta meg, ami elhangzott Romániában 1989 decembere után. Azzal vádolt meg egy parlamenti pártot, hogy titkos megállapodást kötött egy idegen hatalommal az ország területe egy részének átengedéséről. Ez nem maradhat így. Klaus Johannisnak a parlamentbe kell jönnie, és bizonyítania kell súlyos vádjait. Ennek az ügynek csak két végkifejlete lehet: vagy igazak a vádak, és akkor be kell tiltani az érintett pártot, vagy Románia elnöke hazudik és manipulál, akkor pedig le kell mondania, és alá kell vetnie magát a törvény szigorának” – írta szerdai Facebook-bejegyzésében Tăriceanu.

A középkori szász autonómiával érvel Johannis ellen a Székelyföldi Önkormányzati Tanács

A Székelyföldi Önkormányzati Tanács határozottan elítéli Klaus Johannis államelnök sértő és méltatlan nyilatkozatát – áll a testület elnöksége által kiadott közleményében. “Mélységesen megdöbbentett, ahogyan Románia elnöke egyrészt félretájékoztat az autonómia kapcsán, másrészt pedig megbélyegez egy közösséget és ellene uszít azáltal, hogy azt állítja hamisan: ez a közösség a román állam szuverenitása ellen munkálkodik”, írják a közleményben.

Hozzáteszik: „a Székelyföld autonómiájáról szóló törvénytervezetet már négyszer benyújtottuk a parlamentbe: 2004-ben, 2012-ben, 2018-ban és 2019-ben. Nem újdonság. Minden közösségnek joga van ahhoz, hogy legitim politikai célokat fogalmazzon meg. Mi mindig nyíltan és a demokrácia keretei között kértük az autonómiát, és sosem mondtunk mást, mint, hogy Székelyföld autonómiája Románia állami keretei között valósulhat meg, a parlamentben elfogadott törvény által.

„A legsötétebb középkorban sem volt ismeretlen gyakorlat, hogy közösségek autonómiát kapjanak. Így kapott autonómiát a szász közösség is, amelynek az államelnök is tagja: a szászok széleskörű autonómiát élveztek Erdélyben II. András magyar király idejétől számítva”, hívja fel a figyelmet a Székelyföldi Önkormányzati Tanács elnökségének nyilatkozata.

A Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanács Hargita, Kovászna és Maros megye több településének polgármestereit, megyei és helyi tanácsosait/tanácselnökeit és -alelnökeit tömöríti, elnöke Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere. Az elnökség tagjai: Borboly Csaba, Tamás Sándor, Simon István, Péter Ferenc, Rafai Emil, Laczkó-Albert Elemér és Bokor Sándor.