A koronavírus járvánnyal járó pánikbevásárlások és az akadozó teherszállítás révén felértékelődött a székelyföldi krumpli. Jól járt az a gazda, akinek volt tavaly elegendő terménye és raktárhelyisége is, hogy az idén tavalyi értékesítésben bízva készletet halmozzon fel, most ugyanis jó árat kaphat a pityókáért.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője, Könczei Csaba a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: márciusban, amikor a szükségállapotot bevezették, hirtelen megugrott a kereslet a székelyföldi krumpli iránt, a határnál ugyanis nehézkes volt a teherautós forgalom, így akadozott az üzletek import burgonyával való ellátása. Akkor az 1,10-1,20 lejes árról hirtelen 2 lejre ugrott a székelyföldi pityóka felvásárlási ára. Mivel az elmúlt napokban helyreállt a teherszállítás, valamelyest csökkent a székelyföldi krumpli felvásárlási ára is ám jelenleg is jó áron, 1,50 – 1,80 lejt fizetnek érte.

A háromszéki agrárszakember szerint most nagy a kereslet, gond az, hogy már nemigen van raktáron pityóka. Háromszéken a tavalyi termés még mintegy 10 százaléka van raktáron, az is inkább kisgazdáknál, akik szabadkereskedőknek értékesítenek, akik kamionnal viszik a terményt. A nagygazdák, akik az elmúlt években kiépítették az eladási láncukat, főként a hipermarketeknek értékesítették pityókájukat.

Könczei Csaba a földeken | Fotó: Kovács Zsolt
Kijárási tilalom idején is működik a mezőgazdaság

Könczei Csaba szerint a háromszéki mezőgazdászok aggódtak a kijárási tilalom bevezetésekor, mivel féltek, hogy nem tudják kihasználni a kedvező időjárást és elvégezni a tavaszi munkálatokat. Időközben kiderült, hogy nincs akadálya, hogy a mezőn dolgozzanak vagy ellássák állataikat. Most inkább a csapadékhiány miatt aggódnak, tette hozzá.

A Kovászna megyei agráradminisztráció vezetője szerint a háromszéki gazdáknak van kedve krumplit termeszteni, köszönhetően annak, hogy az elmúlt évek jónak bizonyultak. Háromszéken idén mintegy 13.000 hektárt ültetnek be krumplival, ami mintegy ezer hektárral több mint tavaly volt. A krumpliföldek fele már be van ültetve, és a többi terménnyel is jól haladnak.

Könczei Csaba meggyőződése, hogy a járványhelyzet után átértékelődik a vásárlói szemlélet is, felértékelődik a helyi, rövid ellátású terméklánc, nagyobb lesz az igény a helyi termékek iránt. Ezt segíti, hogy a helyi termelés megfelelő minőségű, így a fogyasztó kell odafigyeljen, hogy hol és mire költi pénzét és azzal kinek segít.