Állítsuk meg az áremelkedést! – ezzel a felhívással fordult a kereskedőkhöz, forgalmazókhoz egy sepsiszentgyörgyi élelmiszerbolt-hálózat tulajdonosa, miután azt tapasztalta, hogy a termelők egy része, kihasználva a járványhelyzet miatt megnövekedett keresletet, hétről hétre akár 100 százalékkal is emeli az árakat.

A Bani Market tulajdonosa, Benedek Ervin a Sláger Rádiónak elmondta: azt tapasztalta, hogy a termelők két-háromszoros áron adják a lisztet, kukoricalisztet vagy az egészségügyi szeszt (kék szesz). Ez a drágítás nem indokolt, hiszen a lej-euró árfolyam viszonylag stabil, az üzemanyag ára pedig akár 20 százalékkal is csökkent egy hónap alatt, szögezte le a sepsiszentgyörgyi vállalkozó.

Rámutatott, az „ostor a kereskedőkön csattan”, a vásárlók többsége úgy vélekedik, ők növelték meg az árrést, holott a kereskedők többsége a régi árréssel dolgozik.

Benedek Ervin azzal a felhívással fordult a kereskedőkhöz: ne rendeljenek azoktól a termelőktől, akik indokolatlanul, drasztikusan drágítanak. „Védjük meg a vásárlóinkat, amíg az áraikat nem igazítják vissza, ne vásároljunk tőlük semmilyen terméket”- fogalmaz a felhívásban. Egyúttal elnézést kér a vevőitől, amiért a döntése miatt egyes termékek hiányoznak az üzletei polcairól.