A koronavírus járvány és az ezzel járó hatósági intézkedések miatt bajba jutott vállalkozások hamarosan igényelhetik a sürgősségi helyzetet megállapító tanúsítványt (certificat de situație de urgență), amely ahhoz szükséges, hogy megkapják a technikai munkanélküliségbe küldött alkalmazottak államilag támogatott 75 százalékos fizetését és annak adóvonzatát.

Debreczeni László, sepsiszentgyörgyi adószakértő felhívta az érintett cégek figyelmét, hogy a gazdasági minisztérium http://prevenire.gov.ro/ oldalán várhatóan 5 nap múlva – a szerdai rendelet Hivatalos Közlönyben való megjelenése után – lehet feltölteni egy típusnyilatkozatot, aminek regisztrálásához elektronikus aláírásra van szükség. Hozzátette: amelyik vállalkozónak nincs elektronikus aláírása, az megteheti, hogy felhatalmaz egy személyt – például a könyvelőjét – akinek van elektronikus aláírása, hogy a cége nevében nyújtsa be a tanúsítványhoz szükséges kérést.

Kék tanúsítvány akiket rendelettel bezártak, sárga akiknek csökkent a forgalma

A sepsiszentgyörgyi adószakértő rámutatott: két csoportba tartoznak a koronavírus válság miatt alkalmazottaik kényszerszabadságát kérő vállalkozók. Az egyik csoport azoké a cégeké, amelyeket katonai rendelettel bezártak és ők minden alkalmazottjukat kényszerszabadságra küldhetik, ők a gazdasági minisztérium oldaláról a kék színű tanúsítványt kell megszerezzék. A másik csoport azon cégeké, amelyeket nem köteleztek bezárásra, ám a forgalmuk csökkenése miatt márciusban bevételeik legalább 25 százalékkal csökkentek a január-februári átlaghoz képest. Ők az alkalmazottaik legtöbb 75 százalékát küldhetik kényszerszabadságra és a sárga színű tanúsítványt kell beszerezzék.

Aki tudja, folytassa tevékenységét!

Debreczeni László rámutatott, hogy akiket nem zártak be kötelezően a szükségállapotot kihirdető katonai rendelettel, azok próbálják folytatni tevékenységüket hiszen a kényszerszabadság nem kötelezettség, hanem jog.

Debreczeni László
Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő | Fotó: Márton Norbert

Másrészt a kényszerszabadságról szóló rendelet szerda este megjelent módszertana több dolgot is tisztáz. Például azt, hogy az a vállalkozás, amelynek több tevékenységi területe van, de csak egyik területét érinti a bezárási kötelezettség, az minden alkalmazottját elküldheti kényszerszabadságra. Például a cég amelynek van egy üzlete és egy vendéglője, és ez utóbbit kötelező módon bezárták, az az üzlete alkalmazottjait is elküldheti kényszerszabadságra és megkaphatja az állami támogatást.

Az alkalmazási módszertanban azt is tisztázták, hogy a kényszerszabadságért kapott állami, bér és adótámogatásért cserébe nem kötelezik majd arra a cégeket, hogy újraindulás után hat hónapig kötelesek megtartani minden alkalmazottjukat. Debreczeni László szerint ez az előírás valóban szerepelt a tervezetben, de a rendelet végleges formájába már nem került bele.

Valós és pontos adatokat töltsenek ki, mert visszakérhetik a támogatást

A sepsiszentgyörgyi adószakértő arra hívta fel az érintettek figyelmét, hogy a tanúsítvány igénylésekor helyesen és pontosan töltsék ki a kért adatokat, mivel azokat utólag ellenőrzik és ha kiderül, hogy nem valós adatok alapján kérték az állami támogatást, azt vissza kell majd fizetniük.

Rámutatott arra is, hogy a bajban lévő cégek már most dönthetnek az alkalmazottaik kényszerszabadságra küldéséről és azt jelentsék a munkaügyi hivataloknak, a tanúsítványok beszerzése megtörténhet utólag is, hiszen a kék vagy a sárga színű bizonylat ahhoz szükséges, hogy jövő hónapban a Munkaerő Ügynökségektől le tudják hívni az állami fizetés és adótámogatásokat.