Március 25-e, szerda, az ehavi adóbefizetés határideje a vállalkozók számára! Debreczeni László sepsiszentgyörgyi adószakértő viszont azt tanácsolja a vállalkozóknak: éljenek a kormány gazdasági mentőcsomagjával, tartsák meg pénzüket és ne fizessenek adót!

A pénztartalékokra szükség lesz a koronavírus által okozott válság idején és az azt követő újrainduláskor, hívja fel a vállalkozók figyelmét Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő a Sláger Rádiónak elmondta: eddig soha nem javasolt ilyent, most viszont azt tanácsolja a vállalkozóknak, ne fizessék be az éppen március 25-i, szerdai határidővel esedékes adójukat!

Magyarázata szerint a pénzügyminisztérium gazdasági mentőcsomagja előírja, hogy a március 21-i utáni adótartozásokra nem számítanak késedelmi kamatot. Debreczeni László azt tanácsolja a vállalkozóknak, tartsák meg a pénzüket és majd ha lejár a járványhelyzet, befizetik az adót vagy átütemezést, tehát részletfizetési lehetőséget kérhetnek a pénzügytől.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint a koronavírus járvány okozta helyzetben és majd a gazdaság újraindulásakor azok lesznek könnyebb helyzetben, akiknek vannak tartalékaink.

Rámutatott arra is, hogy azok a vállalkozók, akik katonai rendelet miatt kénytelenek voltak kötelezően felfüggeszteni a tevékenységüket, kérhetik a különböző számláik kifizetésének elhalasztását. Ez vonatkozik a villany és gázszámlára, a közköltségre, de a bérleti díjra is. A most ki nem fizetett számlák értékére szintén nem számolhatnak késedelmi kamatot a szolgáltatók és főbérlők.

Debreczeni László adószakértő | Fotó: Kovács Zsolt
Nincs idő törvényértelmezésekre, a cégek léte a tét!

Egységesen és gyorsan kell végrehajtani a kormány gazdasági mentőcsomagját, a késlekedés a cégek létét veszélyezteti, hívja fel a figyelmet Debreczeni László. A sepsiszentgyörgyi adószakértő a Sláger Rádiónak elmondta: tapasztalata szerint egyes helyi munkaügyi vezetők tévesen értelmezik a kényszerszabadságra vonatkozó rendeletet.

„Nincs idő törvényértelmezésekre és pereskedésre. Gyors beavatkozásra van szükség, hiszen minden késlekedés a cégek létét veszélyezteti”, hívja fel a figyelmet Debreczeni László, aki beadvánnyal fordult a miniszterelnökséghez, amelyben egy országos operatív csoport létrehozását javasolja.

A sepsiszentgyörgyi adószakértő szerint ez az operatív csoport abban tudna segíteni, hogy a felmerülő kérdésekre gyors, tisztázó válaszokat adna, így elérhető lenne, hogy országos szinten egységesen alkalmazzák a kényszerszabadságra vonatkozó rendeletet, mert most a legkisebb késlekedés vagy akadékoskodás is cégeket fog bezárni!

Felmerült többek között, hogy a cégek, melyek a rendelet szombati megjelenése előtt kényszerszabadságra küldték alkalmazottaikat, élhetnek-e az állami kedvezményekkel és az sem egyértelmű, hogy az egyéni vállalkozók megkapják-e a kényszerszabadsággal járó állami támogatást. Az adószakértő értelmezése szerint igen, de erre is hivatalos álláspont szükséges.