A koronavírus fenyegetettség miatt bevezetett szigorú hatósági szabályok miatt Háromszéken elmaradnak a Március 15-i tömegrendezvények ám a koszorúzásokat megtartják, tájékoztatott Antal Árpád sepsiszentgyörgyi és Bokor Tibor kézdivásárhelyi polgármester. Mint arról beszámoltunk a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a hatóságok március 31-ig betiltották az ezer főnél nagyobb, szabad- és beltéri tömegrendezvényeket, emiatt Erdély szerte nem szervezik meg a Március 15-i nemzeti ünnepségeket, illetve elmarad a marosvásárhelyi Székely Szabadság Napi esemény is, ellenben erre sor kerül Sepsiszentgyörgyön.

Sepsiszentgyörgyön lesz egy kis méretű Székely Szabadság Napi rendezvény

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: már múlt héten engedélyezte az önkormányzat a Sepsiszéki Székely Tanács által a Turul szobornál, március 10-én, kedden 10 órától szervezett Székely Szabadság Napi rendezvényét. A tömegrendezvények betiltását követően egyeztettek a háromszéki hatóságokkal és szervezőkkel és arra jutottak, hogy az elmúlt évek tapasztalata alapján hozzávetőleg 250 személy részvételére számítanak, így engedélyezik az eseményt. Ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy álljanak egymástól egy méternyi távolságra és kérik, hogy más megyékből ne jöjjenek autóbuszokkal a sepsiszentgyörgyi rendezvényre.

Székely Szabadság Napja a sepsiszentgyörgyi Turul szobornál | Fotó: Kovács Blanka
A nemzeti ünnepen tömegrendezvények helyett koszorúzásokat szerveznek

Az ezer fősnél nagyobb rendezvények tiltására vonatkozó országos döntést be kell tartani, mutatott rá Antal Árpád, aki szerint az emberek biztonsága a legfontosabb. „1989 után nem volt olyan, hogy ne tudják megtartani az 1848-49es forradalom és szabadságharc emlékére szervezett eseményeket ezért nem volt könnyű meghozni a döntést, de a szabadság a lelkünkben van”, mondta Antal Árpád, aki szerint nem a hely, hanem az eszme köt össze bennünket, ezért Március 15-én, vasárnap megtehetik, hogy a városban sétálva viseljenek kokárdát és elhelyeznek egy szál virágot az Erzsébet parkban lévő emlékhelynél vagy más helyszínen. Fontos viszont, hogy ezt ne szervezetten tegyék, kéri az elöljáró. Hozzátette: Sepsiszentgyörgyöt idén is kidíszítik a nemzeti ünnepre ám elmarad a tervezett lovas felvonulás, a főtéri ünnepség és a színházba tervezett rendezvény is.

Ilyen ünnep nem lesz idén Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Kovács Zsolt

A polgármester azt is elmondta, hogy a Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma által március 14-re, szombatra, Sepsiszentgyörgyre tervezett rendezvényére a szervezők ugyan nem kértek engedélyt a helyi önkormányzattól, mert azt nem köztéren szervezik, ám az elöljáró felhívta a rendőrség és csendőrség figyelmét, hogy nézzenek utána ennek az eseménynek, mert nem szeretné, hogy a jelen körülmények miatt más megyékből, autóbuszokkal érkezzenek résztvevők.

Kézdivásárhelyen is csak koszorúzásokat szerveznek

Kézdivásárhely főterét a nemzeti ünnephez méltóan feldíszítik ám nem szervezik meg a vasárnapi tömegrendezvényt, viszont megkoszorúzzák az emlékhelyeket, tájékoztatott Bokor Tibor. A céhes város polgármestere szerint a városban elmarad a felvonulás, a megemlékező műsor és a Vigadó Művelődési Házban tervezett ünnepi előadás is.

Bokor Tibor polgármester elmondta a Gábor Áron szobránál Március 15-én, délben elhelyezi a kegyelet koszorúját, és erre buzdítja azokat is, akik tisztelegni szeretnének az 1848–49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. A kézdivásárhelyi koszorúzás keretében sem műsor, sem beszédek nem hangzanak el.