Székelyföld autonómiájáról tárgyalt a képviselőház emberjogi bizottsága, amely negatívan véleményezte a statútumot. Három támogató, négy ellenszavazattal és egy tartózkodással döntöttek így, számolt be Kulcsár-Terza József.

Az autonómia statútum egyik beterjesztője sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón elmondta: a képviselőház március 25-ig kell tárgyalja a tervezetet, addig négy bizottságon kell átmenjen. A háromszéki politikus szerint megtörténhet, hogy a határidőig levő szűk egy hónap alatt Székelyföld autonómiájáról szóló szavazást nem tűzik napirendre a plénumban, ez esetben hallgatólagosan elfogadják azt, és úgy megy át a döntéshozó szenátusba.

Kulcsár Terza József szerint nagyon fel vannak gyűlve a törvénytervezetek és a parlament alig dolgozik mert miniszter-jelölteket kell meghallgassanak, ezért kérdéses, hogy a szűk egy hónap alatt az autonómia-statútum napirendre kerül-e a plénumban.

Kulcsár Terza József
Kulcsár Tera József háromszéki parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Blanka

A háromszéki politikus áttörésként értékelte, hogy az emberjogi bizottság elnöke, a török kisebbséget képviselő Ibram Iusein megszavazta az autonómia tervezetet a beterjesztő Kulcsár Terza József és Benkő Erika mellett.

Benkő Erika hangsúlyozta: az autonómia statútum törvényes keretet biztosítana a romániai magyar kisebbség alapvető etnikai, nyelvi és kulturális jogainak és rámutatott, hogy a román többség Székelyföld autonómiájával kapcsolatos félelmei megalapozatlanok.