Idén lehetőség lesz mezőgazdasági biztosításra pályázni. Tánczos Barna RMDSZ szenátor a Sláger Rádiónak elmondta: nálunk nem elterjedt, hogy a gazdák bebiztosítsák a terményt, illetve az állataikat, holott nagy bevétel-kieséseket előzhetnének meg ilyen módon.

A politikus rámutatott, várhatóan egy hónapon belül megjelenik a pályázati kiírás, és arra biztatja a gazdákat éljenek a lehetőséggel. A pályázat tervezete megtekinthető az afir.info oldalán, ez szerint a pályázók egy biztosítótársasággal köthetnek szerződést, a teljes gazdaságot be kell biztosítaniuk természeti katasztrófák ellen, szárazság, árvíz, jégverés, fagy, vihar esetén térítik meg a károkat, valamint az EU-s karantén listán szereplő növény- és állatbetegségek esetén. Tánczos Barna rámutatott, a kisgazdaságok esetében a biztosítók a kár 70 százalékát térítik meg, a közepes és nagy gazdaságoknak a kár 55 százalékát.

Tánczos Barna
Tánczos Barna RMDSZ szenátor | Fotó: maszol.ro

Biztosítási szakértők is arra biztatják a gazdákat, hogy pályázzanak, hiszen például egy 2000 eurós szarvasmarha biztosítása 65 euró évente, ha pályáznak a 10 százalékos önrészt kell kifizetni, ha az állat elpusztul egy hónap alatt megkapják a pénzüket. A pályázat visszássága az, hogy az állatokat nem lehet tűzre biztosítani, holott nagyobb a kockázata, hogy kigyúl az istálló, mint annak, hogy a tehéncsordának megárt a jégverés.