Háromszéken két, Olaszországból érkezett család van otthoni karanténban egy férfi pedig a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályán fekszik elkülönítve, tájékoztatott ma Iulian Constantin Todor. A Kovászna megyei prefektus szerint az egyik koronavírus fertőzés gyanús család egy hete a fertőzés által érintett Lombardia tartományból repülővel érkezett Bukarestbe és a háromszéki Bodzafordulóra utaztak. Bár a háromtagú családnak nincsenek betegségre utaló tüneteik, a hatóságok rokonaik otthonában vesztegzár alatt tartják. A prefektus szerint az érintettek tegnap jelezték, hogy vissza szeretnének utazni Olaszországba, erre engedélyt is kaptak az egészségügyi minisztériumtól, de végül meggondolták magukat és vállalták a 14 napos karantént.

Iulian Constantin Todor
Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

Egy másik család ugyancsak Olaszországból érkezett autóval Sepsiszentgyörgyre. Megérkezésüket követően a férfi lázas lett, felhívta az 112-es hívószámot és a SMURD rohammentő szolgálat a sepsiszentgyörgyi kórházba szállította. A gyorsteszt során az derült ki, hogy a férfi nem koronavírussal fertőzött, de labormintát vettek tőle, amit a bukaresti Matei Balș intézetbe küldtek. A férfi jelenleg a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályán van elkülönítve, családja pedig otthoni karanténban tartózkodik, számolt be a prefektus. Hozzátette, hogy mindenkit nyilvántartanak, akikel ez a két család kapcsolatba került, hogy szükség esetén velük is fel tudják venni a kapcsolatot.

Háromszéken berendezték a karantén helységeket

Iulian Constantin Todor prefektus szerint Kovászna megyében az öt városban kijelölték a helyeket, ahová karanténba lehet helyezni a fertőzés gyanús személyeket, ez szerint Sepsiszentgyörgyön a sugásfürdői kezelő központban 6 személyt tudnak befogadni, Kézdivásárhelyen egy ANL tömbházban 4 személyt tudnak karanténbe helyezni, Baróton a kórházban különítettek el 2 ágyat, Kovásznán a hegyimentő szolgálat egyik menedékházában 18 személyt tudnak elszállásolni míg Bodzafordulón a Rocab motelben 24 személy karanténba helyezésére van lehetőség. Emellett szükség esetén további helyek állnak rendelkezésre a községekben.

Mit tegyen aki Olaszországból érkezik?

Érdeklődésünkre, hogy mit kell tegyen az aki Olaszországból érkezik haza, Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus azt mondta: az érintettek a határellenőrzéskor kapnak tájékoztatást és írásos tájékoztató anyagot, illetve az egészségügyi minisztérium honlapján közölnek minden fontos információt.

Iulian Constantin Todor
Iulian Constantin Todor háromszéki prefektus | Fotó: Kovács Zsolt

A kormánybiztos szerint aki a 11 vesztegzár alatt lévő olaszországi településről érkezik azt kötelezően karanténba helyezik, aki pedig más, a fertőzés által nem érintett olaszországi térségből érkezik annak nincs bejelentkezési kötelezettsége, hacsak a határellenőrzéskor erre nem kap valamilyen utasítást.

A Kovászna megyei prefektus leszögezte: jelenleg Romániában nincs igazolt koronavírus fertőzés, a hatóságok kontroll alatt tartják a helyzetet. Meglátása szerint inkább „információs fertőzésről” lehet beszélni, de nincs ok pánikra!

Ezt ajánlják a koronavírus elleni védekezésként

Gyakori kézmosás, az akut légúti fertőzésben szenvedő betegekkel való érintkezés kerülése, a különféle felületek tisztítása klór- vagy alkoholtartalmú fertőtlenítőszerekkel, védőmaszk használata – egyebek mellett ezeket az óvintézkedéseket javasolja a kormány az új típusú koronavírus esetleges terjedésének korlátozása érdekében.

„A maszk felhelyezése előtt mosson kezet szappannal és vízzel, vagy használjon alkoholos antibakteriális gélt. Használjon védőmaszkot, és gondoskodjon róla, hogy ne maradjon rés az arc és a maszk között. Használat közben lehetőleg ne érjen hozzá a maszkhoz. Ha ez mégis megtörténik, mosson kezet szappannal és vízzel vagy alkoholos antibakteriális géllel.

Gyakran mosson kezet, kerülje az akut légzőszervi fertőzésekben szenvedő személyekkel való érintkezést, ne érintse meg a szemét, az orrát, a száját, ha nem tiszta a keze, takarja el az orrát és a száját, ha tüsszent vagy köhög, orvosi ajánlás nélkül ne szedjen vírusellenes gyógyszereket vagy antibiotikumokat. Tisztítsa meg a felületeket klór- vagy alkohol alapú fertőtlenítőszerekkel, csak akkor használjon védőmaszkot, ha úgy érzi, hogy meghűlt, vagy fertőző betegek közelében van” – áll a kormány által kiadott közleményben.

koronavírus
Illusztráció | INQUAM_Photos_Octav_Ganea

“Amennyiben láza van vagy köhög, és nemrég olyan országban járt, ahol igazolt koronavírusos fertőzéseket regisztrálták, hívja az 112-es egységes segélyhívószámot, és szóljon erről a diszpécsernek” – közölték.

Az új típusú koronavírus az embereket fertőzi meg, különféle betegségeket okozva, kezdve az egyszerű hűléstől a súlyos légzőszervi betegségekig, például a közel-keleti légzőszervi szindrómáig és a súlyos akut légzőszervi szindrómáig (Severe Acute Respiratory Syndrome – SARS). Ez a koronavírus egy új koronavírustörzs, amelyet embernél korábban nem azonosítottak. Más légzőszervi megbetegedésekhez hasonlóan a koronavírus-fertőzés enyhe tüneteket, például orrfolyást, torokfájást, köhögést és lázt válthat ki, de súlyosabb lefolyású is lehet, tüdőgyulladást vagy légszomjat okozhat. Az idősek, más betegségben is szenvedők (cukorbetegség, szívbántalmak) könnyebben megfertőződnek. A koronavírus általában egy fertőzött emberrel való „szoros kontaktus” útján terjed.

„Az új koronavírus légúti vírus, amely elsősorban fertőzött személyekkel való érintkezés útján terjed, köhögés, tüsszentés, nyálcseppek és orrváladék részecskéinek belégzésével. Egyelőre nem ismert, hogy külső felületen meddig maradhat életben a vírus, de az előzetes információk arra utalnak, hogy a 2019-nCov néhány órát vagy ennél is hosszabb ideig is megmarad” – írja a kormány közleményében.