Sepsiszentgyörgy történetének eddigi legnagyobb beruházását valósítják meg a város központjában, ahová megépül az ország legkorszerűbb kulturális-ifjúsági központja a jelenlegi Bodok hotel helyén. Ehhez lebontják a „kommunista relikviát”, a romos Bodok szállodát.

A nagyszabású projekt létrejöttéhez három intézmény fogott össze a tulajdonukban lévő ingatlanokkal társulva, így a sepsiszentgyörgyi és háromszéki önkormányzatok és a Sapientia Alapítvány, jelentette be pénteken Antal Árpád polgármester, Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Kató Béla az alapítvány elnöke, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

Új székház a színházaknak, modern hangversenyterem és ifjúsági központ

A korszerű kulturális és ifjúsági központ a volt Bodok szálló és körülötte lévő ingatlanegyüttes helyére épül meg 2024-ig. A tervezési folyamat egy évet, a kivitelezés pedig több mint két évet vesz igénybe. A kulturális és ifjúsági központ koncepcióját az a budapesti csapat állítja össze, akik többek közt a Művészetek Palotáját (MÜPA) is tervezte. A projekt terveit március 14-én mutatják be Sepsiszentgyörgyön a Háromszék Táncstúdióban.

Kató Béla, Antal Árpád és Tamás Sándor
Kató Béla, Antal Árpád és Tamás Sándor | Fotók: Kocsis B János

Elöljáróban annyit árultak el, hogy az épületegyüttes része lesz a legkorszerűbb, legjobb akusztikával rendelkező romániai hangversenyterem, de ugyanott kapnak helyet a városi és a megyei önkormányzat fenntartásában lévő művelődési intézmények, így a Tamási Áron Színház, a Cimborák Bábszínház, a Bod Péter Megyei Könyvtár, az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK), az M Stúdió új székházai és előadótermei is. Emellett a központ egy olyan ifjúsági és kulturális tere lesz a városnak, ahol a középiskolás fiatalok minőségi szabadidőt tudnak majd eltölteni, mondta Antal Árpád polgármester.

„A belváros átalakítására vonatkozó városrendezési tervet már elindítottuk, a három intézmény közötti társulás szövegét jövő héten hirdetjük meg közmeghallgatásra, melyet két hónap múlva lehet a helyi és a megyei tanácsok elé terjeszteni” – vázolta az ütemtervet Antal Árpád, aki szerint amint ezek a dokumentumok megszületnek elindítják a közbeszerzési eljárást és a bontásokat. Tervek szerint 2024-ben adják át az új központot.

Sepsiszentgyörgy és Háromszék nem csak helyi, hanem összerdélyi feladatokat vállal

Tamás Sándor, háromszéki tanácselnök emlékeztetett, hogy Antal Árpád polgármesterrel közösen már 10-12 éve kezdeményezték, hogy Sepsiszentgyörgy és Háromszék ne csak helyi, megyei szinten végezzen feladatokat, hanem vállaljon székelyföldi, összerdélyi szerepet is. A kultúra, közösségépítés és sport terén is több ilyen kezdeményezés valósult meg, ilyen az Erdélyi Művészeti Központ (EMÜK), a szórványközösségekkel indított testvérkapcsolatok, a kosárlabdában és futballban elért sikerek.

Kató Béla, Antal Árpád és Tamás Sándor

A sepsiszentgyörgyi színházak és táncegyüttesek sem csak helyi hanem kárpát-medencei szintűek, illetve a könyvkiadássokkal is össz-erdélyi kiadványok születtek. Ugyanígy összerdélyi ügy a hármas együttműködésben megszülető új intézmény, a kulturális és ifjúsági központ – mondta a tanácselnök.

Ne sajnálják a Bodok hotelt, minél többen támogassák az új kezdeményezést!

Antal Árpád polgármester emlékeztetett, hogy a kommunizmus alatt sok értékes ingatlant lebontottak és olyan épületeket húztak helyükbe, amelyekkel a város lakossága nem tud azonosulni, most viszont olyan létesítményt terveznek, amely „irányt szab és minket képvisel”.

Kató Béla a Sapientia Alapítvány elnöke hozzátette: „fontos, hogy mindenki a magáénak érezze a beruházást, támogassuk, dolgozzunk érte, majd használjuk. Ez egy olyan beruházás, amilyen még nem volt, és nem tudom, még mikor lehet”- mondta a református püspök. Hozzátette, egy ilyen kulturális-ifjúsági központnak a város központjában van a helye, nem kell sajnálni a Bodok szállót, hiszen tízszeres értéket kap vissza a város.

Bodok hotel

Kató Béla arra hívta fel a figyelmet, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat többször próbált befektetőt találni a Bodok hotel felújítására, ám mivel az épület nem felel meg a korszerű előírásoknak, senki nem vállalta a hatalmas beruházást.

Mint ismert a sepsiszentgyörgyi önkormányzat 2014-ben 745.000 euróért vásárolta meg a Bodok hotelt egy brassói vállalkozótól, aki magánosítás során 2003-ban jutott hozzá az egykori Olt Turisztikai Rt. három ingatlanához. A vállalkozó ugyan megpróbálkozott a városközponti, tízemeletes hotel felújításával de egy idő után leállította a munkálatokat, azóta a romos épület rondítja a városközpont arculatát. A sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak is voltak tervei a Bodok hotel felújítására és átalakítására ám többszöri nekifutásra se talált befektetőt, aki vállalta volna a szálló felújítását és korszerűsítését. A hotelt el is szerették volna adni egymillió eurós kikiáltási áron, ám négyszeri meghirdetésre se akadt érdeklődő, még akkor sem, amikor szinte vételáron kínálták eladásra.

Egyetemi kampusz épül és új szakokkal bővül a sepsiszentgyörgyi Sapientia egyetem

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnöke, Kató Béla arról is beszámolt, hogy Sepsiszentgyörgyön az önkormányzattól bérlik és feljavították a csíki utcai volt mezőgazdasági líceum épületét, ahol az akkreditált Agrármérnöki szak működik. Az elmúlt hetekben véglegesítették az Erdészmérnöki és Vadgazdálkodási szak akkreditációját, a Sport szak most van kidolgozás alatt. Az egyetem ugyanakkor felvásárolta a Sepsi Arénával szemben fekvő 12 hektárnyi területet, oda épül fel a kampusz, ennek a három szaknak a kiszolgálására. Az új központ kiváló lehetőséget biztosít majd arra, hogy az egyetemisták aktív szerepet vállaljanak a város kulturális életében.

Kató Béla
Kató Béla református püspök a Sapientia Alapítvány elnöke | Fotó: Kocsis B János

Kató Béla kifejtette: „nem várható el, hogy a háromszéki fiatalok hazatérjenek, ha nem teremtünk számukra olyan munkahelyeket, ahol megtalálják helyüket. Sepsiszentgyörgy pedig sokat tett azért, hogy összekapcsolja az ifjúságot és a kultúrát. Ha van ifjúság van fejlődés, ez válasz a jövő kérdésére, hogy mi lesz velünk”, mondta a református püspök.