Pénteken indul 40 napos kalandos utazásra két sepsiszentgyörgyi fiatal – Debreczeni László és Demeter László – akik arra készülnek, hogy nyugati irányba kerüljék meg Afrikát, ezúttal 17 országot érintve szeretnének eljutni Fokvárosig. A Khumba TranszAfrika expedíció során részt vesznek egy terepautós versenyen, majd magánúton továbbhaladva ajándékokat visznek a szegénysorú afrikai gyerekeknek, illetve megpróbálnak gazdasági kapcsolatokat is kiépíteni háromszéki és afrikai vállalkozók között.

Khumba TranszAfrika
Debreczeni László és Demeter László a Khumba TranszAfrika résztvevői

Debreczeni László a Sláger Rádiónak elmondta: abban hisznek, hogy ez a fajta turizmus, amely által valóban meg lehet ismerni egy országot, az ott élők életvitelét és kultúráját, hiszen nem arra készülnek, hogy turistáknak kijelölt ösvényeken, illetve vásárokban járnak, hanem valóban megtapasztalják, hogyan élnek az afrikai emberek. „A korábbi, afrikai expedíciók során megtapasztaltuk azt, amit itthon sokan nem is tudunk felfogni, hogy bár nagy szegénységben élnek, mennyire boldogok tudnak lenni az ottaniak. Jó tanítás tud lenni számunkra, hogy miközben mi a javaktól, a pénztől, egy jó állástól várjuk a boldogságot, az afrikaiak szegényen is boldogok tudnak lenni”, mondta Debreczeni László.

Székely furfanggal oldják meg a terepautós verseny kihívásait

Debreczeni Lászlónak és Demeter Lászlónak nem ez az első Afrika expedíciója, hiszen évekkel ezelőtt a Budapest-Bamako Rallyval kezdték, majd versenyeztek az Asia Race túrán, ahol második helyezést értek el. Tavalyelőtt pedig sikeresen teljesítették a fekete kontinenst észak-dél irányba átszelő, Khumba TranszAfrika-expedíciót, tíz országon át több mint 16 ezer kilométert utaztak.

Az idei kalandjuk is a fekete kontinensre vezet, ugyanis beneveznek a következő Budapest – Bamako rally, túraautó versenyébe, amely minden eddiginél messzebbre viszi a résztvevőket Nyugat-Afrika szívéig. A 17 napos, 8235 kilométer hosszú rally Magyarország – Marokkó – Mauritánia – Szenegál – Guinea és Sierra Leone útvonalon halad, mondta Debreczeni László. Hozzátette: ebben a versenyben a sebesség számít a legkevésbé, ennél fontosabb a navigációs készség és a műszaki felszereltség, illetve a furfang az akadályok megoldásához. „A verseny minden szakasza úgy van kialakítva, hogy lehetetlen 100 százalékban teljesíteni, a szervezők által állított akadályokat észre kell venni és elkerülni, ahhoz, hogy egy egészséges 80 százalékot tudjunk teljesíteni. Azt reméljük, hogy ebben segít bennünket a székely furfang”, mondta Debreczeni László.

Ami elromolhat el is romlik!

Az Afrika túra nagy felkészülést igényelt, mutatott rá Debreczeni László, aki szerint egyrészt adminisztratív jellegű felkészülésre volt szükség, hiszen 17 országot készülnek átszelni, így mindenhová vízumot kellett igényelniük, ezt sok esetben nem tudták megtenni Romániában, így az más európai országokban lévő afrikai külképviseleteket kellett megkeressenek. Másrészt szükséges volt az alapos műszaki felkészülés is, be kell szerezni a szükséges navigációs berendezést és fel kellett készítsék a Toyota típusú autójukat. Többek között szükség volt dupla üzemanyagtartályra, amelybe 200 liter üzemanyag tankolható, de szükség van kompresszorra, amellyel a nehéz terepen leengedik, aszfalton pedig fepumpálják az abroncsokat, szükség van ventilátorokra a hűtésnek, pótkerekekre, illetve autó tetejére szerelhető sátorra.

Autójavítás Afrikában
Autójavítás a Khumba TranszAfrika expedíción

Az adószakértőként dolgozó Debreczeni László szerint van a mondás miszerint „az életben csak két dolog biztos: az adó és a halál”, de szerinte ehhez, biztosan hozzátehető, hogy az autó elromlik, hiszen amit a korábbi expedíciójuk során megtanultak, hogy egy ilyen utat nem lehet megúszni autójavítás nélkül. Ezért kell olyan járművet választani, amelyet a helybéliek is gyakran használnak, ahhoz ugyanis találnak cserealkatrészeket. Bár vannak jobb terepautók mint az ő Toyotájuk, amely egy öszvér túraautó, de Afrikában ez a jármű gyakori, így nem okoz gondot a javítása.

Negyven nap, negyven labda az afrikai gyerekeknek

A Budapest-Bamako rallyt követően a két fiatal, sepsiszentgyörgyi vállalkozó magánexpedíció keretében még mintegy 10.000 kilométeren folytatja utját és a nyugati parton kerülik meg Afrikát egészen Fokvárosig. Terveik szerint Sierra Leone fővárosából Freetown-ból, Libéria, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin, Nigéria, Kameron, Gabon, Kongo, Angola, Namibia érintésével jutnának el a Dél-Afrika köztársasági Fokvárosig. A teljes Afrika túrát mintegy 40 naposra tervezik.

Felfújt gumikesztyű
Felfújt gumikesztyűnek is örvendenek az afrikai gyerekek

Debreczeni László elmondta: korábbi útjaik során is mindig vittek magukkal valamilyen segélyt, így ruhákat, élelmiszert vagy gyógyszereket, ám 2018-ban egy furcsa eset kapcsán jöttek rá, hogy mi az, aminek a legnagyobb hatása van. Elmesélte, hogy a Kalahári sivatagban, egy bushman törzsnél voltak megszállva, amikor látták, hogy kisgyereknek nagy, elfertőződött seb van a lábán. Ezt a sebet ellátták és ehhez gumikesztyűt használtak, majd a kezelés végeztével a kesztyűt felfújták és labdát formáztak belőle. „Megdöbbenéssel láttuk, hogy mekkora örömet szereztünk ezzel a gyerekeknek, akik soha életükben nem láttak labdát és önfeledten játszottak a felfújt gumikesztyűvel”, mondta Debreczeni László, aki szerint idén 40 labdát visznek magukkal és a 40 napos expedíció során, naponta egy labdát felfújnak és átadnak az afrikai gyerekeknek, olyan helyen, ahol a legnagyobb örömet tudnak ezzel szerezni.

Székelyföld és Afrika közti gazdaság kapcsolatokat is építenének

Debreczeni László és Demeter László mindketten vállalkozók, illetve előbbi a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöki tisztségét is betölti. Elmondták, hogy idei Afrikai útjuk során próbálnak gazdasági kapcsolatokat is kiépíteni Háromszék és Afrika között. A Budapest-Bamako rallyt követő 12 afrikai országban felkeresik az ottani kereskedelmi kamarákat, bemutatják a háromszéki gazdasági lehetőségeket és keresik a kapcsolódási lehetőségeket Kovászna megye és az afrikai országok között, amennyiben ezek kialakulnak, az egész térség tud ebből nyerni, mondta Debreczeni László.

Khumba Trans Afrika
Demeter László a Khumba TranszAfrika expedíció résztvevője és afrikai benszülöttek

Érdeklődésünkre elmondta: 40 napos, közel 20.000 kilométeresre tervezett afrikai autós kaland során csak saját hibájukból adódóan kerülhetnek veszélybe, ezért fontos, hogy minden helyi szabályt legszigorúbban betartsanak. Példaként említette, hogy tavalyelőtt az volt a legveszélyesebb helyzetük, amikor Tanzániában olyan helyen autóztak, ahol többször is ki volt táblázva, hogy katonai övezet és tilos ott megállni. Ezt nem vették komolyan, és ahelyett, hogy átautóztak volna az övezeten, letáboroztak, de azonnal megjelentek a felfegyverzett, fenyegető katonák. Szerencsére sikerült kimagyarázni magukat és sértetlenül folytathatták útjukat, mondta Debreczeni László.

A két sepsiszentgyörgyi fiatal afrikai kalandjait ITT lehet követni!