Adósság nélkül ám jelentős összeggel a tartalékalapban zárta az évet Sepsiszentgyörgy, jelentette be hétfői évértékelő sajtótájékoztatóján Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere szerint ilyen nem volt még Sepsiszentgyörgyön. Ehhez hozzájárult, hogy idén az önkormányzat kifizette az összes adósságát és a város az év utolsó napjaiban 20 millió lejt kapott a kormánytól, ami a tartalékalapba kerül a jövő évi beruházások finanszírozására.

A Sláger Rádió érdeklődésére a sepsiszentgyörgyi polgármester kifejtette: a kormány ígérete szerint a jövő évi költségvetés elosztásakor nem jelent hátrányt, hogy a város jelentős tartalékkal rendelkezik, mivel az elmúlt években előfordult, hogy a jól gazdálkodó önkormányzatokat azzal „büntette” a kormány, hogy a megtakarításaikat elvette vagy annál kevesebbet osztottak a központi büdzséből.

Sepsiszentgyörgyön jövőtől jelentős saját és Európai Uniós forrásokból megvalósuló beruházások kezdődnek, mutatott rá Antal Árpád. Beszámolója szerint a sepsiszentgyörgyi városháza idén 153 millió lejre nyújtott be uniós pályázatokat, az ezekről szóló finanszírozási szerződéseket 2020 elején írják alá a Központi Fejlesztési Régió ügynökségével, majd ezt követően kezdődhetnek meg a közbeszerzései eljárások és a kivitelezések. Ezáltal többek között megvalósul Sepsiszentgyörgy mobilitási terve, amely új autóbuszok beszerzését, új buszmegállókat, a közszállítás korszerűsítését, kerékpár kölcsönzőket, elektromos autó töltők telepítését foglalja magába. Egy másik ilyen projekt az Állomás negyedi tó átalakítását, korszerűsítését célozza.

Lebontanák a Bodok szállót!

Érdeklődésünkre Antal Árpád kifejtette: egyetért azokkal, akik szerint a város központjában éktelenkedő, romos Bodok hotelt le kellene bontani, magyarázata szerint az épület a „kommunizmus durva beavatkozása volt” Sepsiszentgyörgy építészetébe. A polgármester későbbre ígért részletes tájékoztatást a Bodok szálló sorsáról.

Bodok szálló
Lebontanák a város központban éktelenkedő Bodok szállót | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád beszámolt arról, hogy miután a Közüzemek Rt-t és a Multitrans közszállítási vállalatot a jelenlegi központi piac melletti székhelyükről kiköltöztetik a szépmezői Ipari Parkba, helyükbe emeletes parkolóházat, vásárcsarnokot és egy parkot építenek. Hozzátette: tárgyalnak a sportminisztériummal, hogy a Kovászna megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság jelenlegi székhelyét és az ott lévő teniszpályákat megkapja a város, cserébe pedig az önkormányzat a Sepsi Aréna mellé megépítené az igazgatóság új székelyét és újabb teniszpályákat hozna ott létre. Erre az ingatlancserére még szükség lenne, a központi piac melletti új létesítmények megépítéséhez.

Egyensúly az infrastruktúra fejlesztés és közösségépítés között

A jövő évi tervek között szerepel még a város főtere Prefektúra előtti részének rendezése is, mondta Antal Árpád, aki szerint az évek óta húzódó területrendezés tervét sikerült elfogadtatni, jelenleg zajlik a munkálatok közbeszerzése és remények szerint a jövő évi Szent György Napok után elkezdődnek a munkálatok. Addig ott működik a főtéri korcsolyapálya, illetve a városnapok megszervezéséhez is szükség lesz arra a területre.

Egy másik fontos beruházás lesz a volt Nemzeti Bank (BNR) épületének átalakítása. Mint ismert a városközponti épületben tervezik létrehozni a Design Bank nevű innovációs és startup központot. Idén elkészültek ennek a tervei, illetve sikerült beszerezni az összes hatósági engedélyt is, mondta Antal Árpád, aki szerint a város jövő évi költségvetésében különítenek el pénzt a munkálatokra. Azok befejezése viszont függ attól, hogy mennyire húzódik el a közbeszerzési eljárás, kerül-e időben olyan vállalkozó, aki vállalja a kivitelezést.

Antal Árpád leszögezte: minden évben az a cél, hogy egyensúlyt teremtsenek az infrastruktúra fejlesztés és a közösségépítés között. „Fontos számunkra, hogy egészséges és a várost szerető közösség éljen Sepsiszentgyörgyön. Ha minél többen szeretjük Sepsiszentgyörgyöt, az annál jobban meglátszik a városon”, mondta az elöljáró.