Dan Tanasă törvényszéki felszólítást küldött „karácsonyi ajándékként” a háromszéki önkormányzatnak. Advent utolsó hetében sem tétlenkedett a hivatásos feljelentőként ismert Dan Tanasă, aki korábban kétszer is feljelentette a Kovászna megyei tanácsot, mert székháza homlokzatán és a bejárati ajtón egymás mellett volt a román és magyar felirat, nem pedig egymás alatt, felül a román, alatta a magyar szöveggel.

Dan Tanasă panaszai nyomán a Kovászna megyei Törvényszék felszólította Tamás Sándor tanácselnököt, hogy tájékoztassa arról: végrehajtotta-e azt 2018. szeptember 20-án hozott határozatot, amelyben arra kötelezték, hogy távolítsa el az egymás mellett lévő román és magyar feliratokat. A törvényszék a Dan Tanasă által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület keresetére minden napi késlekedésért a minimálbér 20 százalékának megfelelő pénzbírságot helyezett kilátásba Tamás Sándornak.

Letakart feliratok a megyeházán
Letakart feliratok a háromszéki megyeházán

A Dan Tanasă által kifogásolt feliratok az épület homlokzatán és a bejárati ajtón voltak, azokat „La mulți ani” és „Boldog új évet” feliratokkal takarták el. Tamás Sándor az ügy kapcsán kifejtette: „ez a per is arról szól, hogy a román és a magyar felirat ne legyen egyenrangú. Így kezeli a román állam száz éve az egész magyar közösséget, minden területen igyekeznek azt üzenni, másodrangú polgárai vagyunk ennek az országnak. Értjük az üzenetet, bár nem tudjuk elfogadni. Nem tudok mást mondani: boldog karácsonyt!” – fogalmazott Tamás Sándor.