Elfogadhatatlan, ami kedden este a bukaresti parlamentben történt, állapította meg Miklós Zoltán háromszéki RMDSZ képviselő, aki szerint a parlamenti botrány is jól mutatja: nem szerencsés, hogy az AUR és Dan Tanasă részt vehet a döntéshozatalban.

Kedden este, a költségvetés vitája közben durván, erőszakosan belekötött az RMDSZ frakció tagjaiba két román képviselő: Dan Tanasă, Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) politikusa és Daniel Ghiță, a Szociáldemokrata Párt (PSD) tagja.

„Az AUR botrányos szintre süllyesztette a parlamenti munkát, a háromszéki születésű Dan Tanasă szégyenteljes vitát provokált. Az AUR politikusa újra bennünket, magyarokat támad valótlan vádakkal. Sajnos, 34 év demokrácia után ott tartunk, hogy agresszív megnyilvánulásokkal szemben kell állnunk a sarat a törvényhozásban”, fogalmazta meg Miklós Zoltán.

A háromszéki parlamenti képviselő kifejti: „mi, az RMDSZ képviselői azért vagyunk a parlamentben, hogy a magyar embereket megvédjük, ez az eset is jól mutatja, hogy a magyar közösség csak nekünk fontos! Amíg kormányon voltunk, magyar településeink fejlődtek, sikerült olyan megvalósításokat elérnünk, amiket korábban akadályoztak a román pártok. Most, ellenzékben sem hátrálunk meg, megvédjük a magyar érdeket még akkor is, ha ez számunkra lealacsonyító balkanizmusba torkollik”.

A kormány pénzt vesz el az önkormányzatoktól

A költségvetési és pénzügyi bizottság tagjaként, Miklós Zoltán arra hívta fel a figyelmet a jövő évi állami büdzsé vitáján, hogy a kormány 12 milliárd lejtől fosztotta meg a települések költségvetését, ugyanis elkobozza a jövedelemadó mintegy 27 százalékát, ami hatalmas csapás az önkormányzatok számára.


„Hosszú ideje tanúi vagyunk az önkormányzatok és a helyi hatóságok elleni támadásoknak. Nem elég, hogy álláshelyeket zároltak, nem elég, hogy korlátozták a pénzköltés módját, beleértve az önkormányzatok saját bevételeit, hab a tortán, hogy elkobozzák a jövedelemadó 27%-át, amely évek óta a helyi költségvetések fő finanszírozási forrása volt, hívtam fel a figyelmet a parlamentben”, fogalmazta meg Miklós Zoltán, aki azt kérte, hogy a személyi jövedelemadó 100 százalékban az önkormányzatokhoz kerüljön vissza, ám javaslatát leszavazták.