Az RMDSZ színeiben politizáló két MPP-s parlamenti képviselő, Kulcsár Terza József és Biró Zsolt szerdán, a nemzeti kisebbségek napjára időzítve nyújtotta be a román parlamentbe a székelyföldi autonómiáról szóló törvénytervezetet. „Tudjuk, hogy egyhamar nem fog megvalósulni Székelyföld autonómiája, de fontosnak tartjuk emlékeztetni a románokat és Európát is arra, hogy mit szeretnénk. Bízok abban, hogy nyitottak lesznek a tárgyalásra és a parlamenti bizottságokban és a plénumban is érdemi párbeszédet tudunk folytatni”, mondta a Sláger Rádiónak Kulcsár Terza József.

autonómia
Autonómia tüntetés Sepsiszentgyörgyön

A háromszéki parlamenti képviselő érdeklődésünkre elmondta: a törvénytervezet benyújtását megelőzően az RMDSZ vezetőségével közösen döntöttek arról, hogy a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) autonómia statútumát terjesztik a román parlament elé. Mivel Kulcsár Terza József és Biró Zsolt is SZNT küldöttek, ők ketten vállalták az autonómia statútum beterjesztését, de az RMDSZ teljes mellészélességgel támogatja a kezdeményezést, a szövetség politikusai a bizottságokban és plénumban is fenntartják a törvénytervezetet, mondta a Sláger Rádiónak a háromszéki parlamenti képviselő. Bízunk abban, hogy eljön az a pillanat, amikor áttörés következhet be abban, hogy elismerjék és elfogadják a nemzeti önrendelkezéshez való jogunkat, mondta Kulcsár Terza József.

Kulcsár Terza József
Kulcsár Terza József háromszéki parlamenti képviselő | Fotó: Kovács Zsolt

„Meggyőződésünk, hogy a székelyföldi magyarság szülőföldjén való megmaradásának és boldogulásának záloga az önrendelkezés, abban a hitben kell folytatnunk Székelyföld autonómiájáért vívott küzdelmünket, hogy következetes kiállásunk, és a közösség jogainak érvényesítésére tett erőfeszítéseink közelebb visznek célkitűzéseink megvalósításához”, írja közös közleményében a két politikus.

Rámutatnak: „a közelmúltban számtalan, a székelyföldi magyarság ellen irányuló burkolt vagy esetenként nyílt támadásnak lehettünk tanúi, amelyek arra irányulnak, hogy elbizonytalanítsanak, megfélemlítsenek bennünket. Ezért közös felelősségünk eloszlatni azt a tévhitet miszerint mindaz, amit Románia megvalósított a nemzeti kisebbségeknek biztosított jogok tekintetében, modellértékűnek tekinthető. Meg kell ragadnunk minden alkalmat arra, hogy a székelység akaratát mind hazai, mind nemzetközi fórumokon kinyilvánítsuk, és egyértelművé tegyük, nem mondunk le az önrendelkezés jogáról, amelyre 1918. december 1-jén a gyulafehérvári nyilatkozatban ígéretet kaptunk”, írják a közleményben.

Mint ismert a háromszéki MPP politikus két évvel ezelőtt már benyújtotta a parlamentbe Székelyföld Autonómia Statútumát, amelyet a parlament szakbizottságai, a törvényhozói tanács majd a képviselőház és szenátus plénuma is elutasított.