Szintet lépett a magyar nyelvhasználat miatt sorozatosan perelő Dan Tanasă. A hivatásos feljelentőként ismert háromszéki civil szervezeti vezető eddig főként a székelyföldi önkormányzatok és közintézmények nyelvhasználati gyakorlatát, az épületeken, köztereken lévő magyar felíratok és szimbólumok használatát kifogásolta, újabban azt sérelmezi, hogy a magyar elöljáró anyanyelvén ír a Facebook oldalán.

Emiatt jelentette fel az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) Tamás Sándor, Kovászna megyei tanácselnököt. A diszkriminációellenes tanács kollégiuma a napokban egyhangúlag meghozott döntésében visszautasította Dan Tanasă panaszát arra hivatkozva, hogy az általa jelzettek nem tartoznak a diszkriminációellenes törvény hatálya alá.

Az ügyről Tamás Sándor számolt be a pénteki megyeinfón. Elmondta, hogy a Dan Tanasă által vezetett Méltósággal Európában Polgári Egyesület (ADEC) egy évvel ezelőtt tett panaszt a Diszkriminációellenes Tanácsnál, amikor felrótta, hogy Tamás Sándor a Kovászna megyei Tanács elnökeként, tehát köztisztségviselőkét, kizárólag magyar nyelven kommunikál Facebook oldalán, ezzel pedig diszkriminálja azokat a románokat, akik nem értenek magyarul, mivel nem férnek hozzá a tanácselnök által közölt közérdekű információkhoz.

Tamás Sándor
Tamás Sándor háromszéki tanácselnök | Fotó: Facebook

A Diszkriminációellenes Tanács a napokban visszautasította Dan Tanasă panaszát és megállapították, hogy Tamás Sándor magánszemélyként használja Facebook oldalát, nem pedig megyei tanácselnöki minőségében. Kovászna megye tanácsának egyébként nincs hivatalos Facebook oldala.

Tamás Sándor a megyeinfón kifejtette: már meg sem lepődik az ilyen feljelentéseken, egyértelműen az a szándék, hogy a magyar embereket elbátortalanítsák még abban is, hogy anyanyelvükön hozzanak létre Facebook oldalt. A háromszéki politikus ugyanakkor felszólította Dan Tanasăt, hogy inkább lépjen nyilvánosság elé és induljon jelöltként a következő választásokon.

„Méretkezzen meg a megye tanácselnöki mandátumért ne pedig mások háta mögé bújva, nem tudni milyen forrásból származó jövedelemből tevékenykedjen”, nyilatkozta Tamás Sándor. Rámutatott: Dan Tanasă-nek lehetősége van 15 napon belül megfellebbezni a diszkriminációellenes tanács döntését. „Jártunk már így”, mondta Tamás Sándor, arra utalva, hogy előfordult korábban, hogy a fellebbezés után a bíróság másként döntött.