A legtöbb sepsiszentgyörgyi család éves adója 11 lejjel növekszik jövő esztendőben. A sepsiszentgyörgyi polgárok által befizetett helyi adók értéke tavaly a város összköltségvetésének 5,7 százalékát tette ki. A 100 százalékig tartó különbözet egy része a személyi jövedelemadóból származik, másik része azon múlik, hogy az önkormányzat mennyit pályázik és lobbizik, mutatott rá Antal Árpád.

A polgármester számokkal és példákkal szemléltette, hogy egy sepsiszentgyörgyi lakos mennyi helyi adót fizet és az önkormányzat mit biztosít a lakosságnak. A polgármester szerint a sepsiszentgyörgyi családok kétharmadának 1600 köbcenti hengerűrtartalmúnál kisebb gépkocsija és B övezetben lévő kétszobás tömbházlakása van. Ez a család jövő évben 177 lej adót fizet az önkormányzatnak, ami 11 lejjel több mint az idei adó. Antal Árpád szerint ugyanennek a családnak évi 435 lej lehetne az adója, ha az önkormányzat a törvény által megengedett legmagasabb adót vetné ki.

Sepsiszentgyörgyi adók

Sepsiszentgyörgyön jövő évben csökken az ingatlanok adója és emelkedik a járműadó. Az autók megemelt adójából befolyt összeget új parkolóhelyek létrehozására költik, hiszen az egyre növekvő autópark mellett égetővé vált a parkolóhely hiány. A városháza parkolóépítési terveit ugyanakkor nem lehet kivitelezni kizárólag a sepsiszentgyörgyiek által befizetett gépjármű adóból.

Mivel a lakók részéről több visszajelzés is érkezett, hogy Sepsiszentgyörgyön magasabbak az adók, mint más városokban, Antal Árpád három közeli város adatait hasonlította össze a Sepsiszentgyörgyével: Brassóban és Csíkszeredában 25 százalékkal magasabb a magánszemélyek ingatlanadója, Kézdivásárhelyen pedig 16 százalékkal.

Miközben egy sepsiszentgyörgyi család havonta átlag 15 lej helyi adót fizet, az önkormányzat a helyi költségvetésből támogatja az oktatást, a sportéletet, a kultúrát, pályázati rendszerben biztosít forrásokat a civil szervezeteknek, egyházaknak, vállalkozásoknak, tisztán tartja a várost és fejleszti az infrastruktúrát, emlékeztetett Antal Árpád.