Gazdasági szempontból még egy-két jó év lehet előttünk, de már vannak jelek, amelyek egy esetleges válságra utalnak, hívta fel a figyelmet Sepsiszentgyörgyön tartott előadásában Bálint Csaba. A Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagja azt ajánlja: használják ki a következő időszakot, hogy takarékoskodjanak és készüljenek fel arra a lehetőségre, hogy legyen amihez nyúlni egy esetleges gazdasági válság idején.

Bevezetőjében Kicsid Gergely, a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT) Kovászna megyei fiókszervezetének elnöke rámutatott: vannak kedvezőtlen előjelek, így az amerikai-kínai kereskedelmi háború, a Brexit körüli bizonytalanságok, a német gazdaság lejtmenete, Románia gazdaságának fenntarthatóságának kérdése, ezért jelenleg mindenkit az foglalkoztat, hogy várható-e újabb gazdasági válság?

Bálint Csaba – akit a legpontosabb gazdasági elemzőnek minősített a Consensus Economics szervezet – rámutatott: túl régóta tart a gazdaság növekedési ciklusa, ezért is várható a lassulás, másrészt a világgazdaságban vannak felhők, amelyek aggodalomra adhatnak okot, de még egy-két jó év jöhet.

Bálint Csaba
Bálint Csaba a Román Nemzeti Bank vezetőtanácsának tagja

Ha a világgazdaságban nem lesz komoly baj, akkor is lassul a román gazdaság növekedési üteme mivel a központi bank néhány lazító intézkedéssel ezt még segítheti. Ha elkezdik leépíteni a folyó fizetési hiányt, nem kell megszorító intézkedésekkel sokkolni a gazdaságot.

Bálint Csaba a vállalkozóknak azt tanácsolja, hogy a következő időszakban csak olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyekkel növelik a termelékenységüket vagy új „okos termékeket” tudnak piacra dobni.