Megelégelve az illetékes hazai hatóságok tehetetlenségét, az Európa Parlamenttől remélnek megoldást a medvetámadások megfékezésére a Kovászna, Hargita, Maros és Brassó megyei önkormányzati vezetők.

Tamás Sándor háromszéki-, Borboly Csaba Hargita megyei-, Péter Ferenc Maros megyei tanácselnökök és Alexandru-Adrian Gabor Brassó Megye Tanácsának alelnöke kedden, Sepsiszentgyörgyön írták alá az Európai Parlamentnek címzett petíciót, amelyben kérik, Brüsszel szólítsa fel a román kormányt olyan intézkedések elfogadására, amely visszaállítja az ember és medve közötti békés együttélés lehetőségét.

„Tapasztalat szerint Bukarestben akkor kapják fel a fejüket, ha Brüsszelből kapnak egy intést”, magyarázta Tamás Sándor aki szerint vadászati kvóta bevezetésére van szükség, amíg visszaáll az egyensúly majd ezt követően kell egy beavatkozási kvóta azokra a vadakra, amelyek rendszeresen lakott területen veszélyeztetik az emberek életét.

medve
Illusztráció: Népszava

Borboly Csaba emlékeztetett, hogy idén 7 ember halálát okozták a medvék, ezernél is több medvekárt jelentettek és 13 köz- és vasúti baleset történt, amelyben elpusztult a medve. Alexandru-Adrian Gabor aggodalmát fejezte ki, hogy Brassópojánán nem tudják szavatolni a sízők biztonságát, hiszen a pályákon fényes nappal is járnak a medvék.

Péter Ferenc sérelmezte, hogy amikor házától kétszáz méterre kétgyermekes édesapát ölt meg a medve, egy napig volt sajtótéma, de amikor az elgázolt medve 18 órán keresztül szenvedett az út mellett, egy hétig foglalkozott vele a román sajtó. A petíció hamarosan az Európa Parlament hivatalos oldalán jelenik meg, amit bárki aláírhat.

Legutóbb, vasárnap egy papolci férfira támadt a medve. Az áldozat a legelő állatokra ügyelt amikor rátámadt a medve és az arcán megsebesítette, körülbelül 10 centiméteres a sérülése. A papolci férfit a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelik.