Miközben az elmúlt években országos szinten folyamatosan nőtt a külföldi működőtőke-állomány, addig ez Székelyföldön egyenesen csökkent. Térségünkben nincs nagy méretű, külföldi érdekeltségű vállalat, emiatt e tekintetben Kovászna és Hargita megyék Erdély szinten az utolsó helyen vannak, mutat rá elemzésében az Erdélystat.

A november 12-én, kedden közzétett elemzés szerint a külföldi működőtőkével rendelkező romániai vállalatok üzleti forgalma tavaly meghaladta a 165 milliárd eurót. Ez azért jelentős, mert országban megvalósult teljes üzleti forgalom közel felét teszi ki, illetve a külföldi tőkéjű vállalatok alkalmazottainak száma tavaly meghaladta az 1,3 millió főt, ami az ország összes alkalmazottjának egynegyedét jelenti.

külföldi tőke Erdélyben
Külföldi működőtőke Erdélyben | Grafikon: Erdélystat

Az Erdélystat elemzése szerint a külföldi befektetők számára Bukarest a legvonzóbb, de Románia többi régiójához képest Erdélybe, ezen belül Temes, Arad, Brassó, Kolozs és Maros megyében kiemelkedően magas külföldi tőke érkezett. Székelyföld külföldi működőtőke-állománya viszont nagyon alacsony.

Az Erdélystat szerint az országos átlag – Bukaresten kívül – lakosonként 1000 eurós külföldi tőkebefektetés. Hargita megyében csupán 365 euró külföldi működőtőke jut egy lakosra. Kovászna megye valamivel jobban áll, de az országos átlag alatt teljesít. Háromszéken 2016-ban 132 millió eurót tett ki a külföldi tőke-állomány vagyis egy lakosra 640 euró jutott. 2017-ben már 140 millióra emelkedett a háromszéki külföldi tőke, ami lakosonként 683 eurót tett ki. Tavalyra viszont a külföldi tőke-állomány 131 millió euróra esett vissza Háromszéken, ami lakosonként 644 eurót jelent, számol be az Erdélystat amelynek részletes elemzését ITT olvashatják.