A végzős diákok pályaválasztásának megkönnyítésére szerveznek karrierbörzét Sepsiszentgyörgyön. Jövő héten, hétfőtől szerdáig – november 18 és 20 között – szervezi a Székelyföldi Diákigazolvány Karrier Börzét Sepsiszentgyörgyön a Centrum Studiorum Egyesület.

Zsigmond József az egyesület elnöke elmondta, hetedik éve foglalkoznak a SIC Card – Székelyföldi Diákigazolványok kibocsátásával. Tavaly Sepsiszentgyörgyön már megszervezték a karrierbörzét, amelynek a lényege, hogy szakemberek mutatják be a hivatásukat, a diákok pedig a találkozók során kérdezhetnek. Ezzel segítik a fiatalokat a pályaválasztásban. Tavaly Sepsiszentgyörgyön 423 diák vett részt a rendezvényen.

A négy sepsiszentgyörgyi elméleti líceum tanulói közül csak hatan mondták, hogy nem akarnak tovább tanulni, 20 százalék biztos volt benne, hol folytatja a tanulmányait, 40 százalék két-három szak között „vacillált”, 30 százalék pedig nem tudta, milyen hivatást válasszon. Nekik segíthet a karrierbörze, véli Zsigmond József.

Karriernapok
Karriernapok Sepsiszentgyörgyön | Illusztráció: SIC Card

Számítástechnika, közgazdaságtan, design, építészet, egészségügy, marketing, fotó-videó területéről mutatkoztak be szakemberek, és meglepően sok fiatal volt kíváncsi a rendfenntartó szervek munkatársainak előadásaira, mondta az alapítvány elnöke. Zsigmond József elmondta: jövő héten hétfőn és kedden a sepsiszentgyörgyi elméleti középiskolákban zajlik a karrierbörze. A szakmák és előadók listáját ITT olvashatják.  Jövő szerdán a szakoktatásban tanulókat szólítják meg: CNC megmunkálási szakértőt, cukrászt, fodrászt hívnak meg, hogy elmondják, miként lehet boldogulni a szakmákban.

A diákok péntekig az iskolákban kifüggesztett plakátokon megtalálható QR-kóddal, vagy a Facebook eseményen jelentkezhetnek be. A börzén Vibe-fesztivál bérletet is kisorsolnak!