Partnerséget kötöttek a székelyföldi „SIC Card” és a kolozsvári „A kártya” diákigazolványok működtetői, ezzel a legnagyobb területi lefedettségű diákkártya rendszert hozzák létre Erdélyben, jelentették be a kezdeményezők sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón. Zsigmond József a székelyföldi diákigazolványt kiadó sepsiszentgyörgyi Centrum Studiorum Egyesület elnöke szerint a két rendszer összekapcsolása révén a kolozsvári egyetemisták hazatérve Székelyföldön használhatják a kolozsvári diákszövetség által kiadott „A kártyát”, igénybe vehetik a partnerek által felajánlott kedvezményeket, hasonlóképpen a Székelyföldön kiállított SIC CARD érvényesíthető Kolozsváron.

Kivételt képez a kolozsvári tömegközlekedés, ahhoz A kártya kell, nem elég a SIC Card. Lőrincz István a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) elnöke szerint a kolozsvári kártya a diák választása alapján két tömegközlekedési vonalon ingyenes utazást biztosít, ezért a magyar diákok egyik első lépése, hogy ezt a kártyát igénylik. Emellett átlag harminc partnerük van, amelyek kedvezményes belépőket biztosítanak többek között éttermekben és sportlétesítményekben.

Lőrincz István a KMDSZ elnöke, Zsigmond József a Centrum Studiorum elnöke és Mandel Szabolcs kommunikációs | Fotó: Kovács Zsolt

Zsigmond József szerint ezek a kártyák az európai diákigazolványok minden tulajdonságával rendelkeznek, minden országban elfogadják, így nyaraláskor több helyen lehet kedvezményesen belépőket váltani. A SIC CARD-ot öt éve indították és nem csak egyetemisták, hanem középiskolások is igényelhetik, jelenleg 3718 aktív felhasználója van és 12 partner kínál számukra kedvezményeket. A kolozsvári A kártyát tanévenként mintegy 6500 magyar egyetemista igényli, mondta Lőrincz István, aki szerint a két diákkártya összevonása által a legnagyobb területi lefedettséget biztosítják Erdélyben.