Januártól biztosan megemelik a minimálbért, de ennek összhangban kell állnia a magánszektorban tapasztalt valósággal, jelentette be Ludovic Orban. A miniszterelnök szerint november végéig elemzést készítenek arról, hogy milyen hatása lesz a minimálbér emelésnek a cégek versenyképességére, a magánszektor munkaerővel járó kiadásaira és a vállalatok nyereségességére.

Mint ismert, a korábbi PSD kormány azt javasolta, hogy januártól a minimálbér nőjön 2262 lejre, a felsőfokú végzettséggel rendelkező alkalmazottak esetében pedig 2620 lejre. Jelenleg csaknem 1,7 millió romániai alkalmazott dolgozik 2080 lejes vagy az építőiparban érvényes 3000 lejes minimálbérért.

Édler András
Édler András a háromszéki Kereskedelmi és Iparkamara elnöke | Fotó: Facebook

Édler András a háromszéki kereskedelmi kamara elnöke a Sláger Rádiónak elmondta: ha a kormány segíteni szeretné a gazdasági szférát, a minimálbér emelés mellett adókedvezményt is bevezetne a cégek számára, ösztönözve a hazai bérszintek közelítését a nyugatiakhoz, amely által haza lehetne csalogatni a külföldön dolgozókat.

Édler András szerint a kormány megtehetné, hogy elbocsátja az állami szektorban dolgozók egyharmadát, ezzel kiadásokat sporolna meg és munkaerő infúziót kapnának a magánvállalatok. Mivel azonban jövőre választások lesznek és a kormány egy évnél tovább szeretne hatalmon maradni, várhatóan úgy fognak zsonglőrködni, hogy senkiben ne váltsanak ki negatív érzéseket.