A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) határozatának értelmében október utolsó vasárnapja a Székely Autonómia Napja, ezen alkalomból Székelyföld-szerte őrtüzeket gyújtanak. A kezdeményezők össznemzeti imádságra és őrtüzek gyújtására szólítják fel Kárpát-medence lakosságát.

Háromszék 25 településének határában gyúlnak őrtüzek vasárnap este

Háromszék a kezdetektől bekapcsolódott a székelyföldi őrtűzgyújtás mozgalmába, így az idei az ötödik alkalom lesz, amikor több településen is lobogni fognak az őrtüzek lángjai.  Gazda Zoltán szervező szerint Székelyföld őrtüzekkel való kivilágítása azt hirdeti, hogy „nem mondunk le jogos követelésünkről, az önrendelkezésről. Mindez nem sikerülhetne, ha nem lennének partnereink a székelyföldi önkormányzatok, történelmi magyar egyházak, közbirtokosságok, civil szervezetek, amelyek sok esetben a szervezés oroszlán-részét is átvállalták”.

Őrtűzgyújtás Háromszéken | Fotó: Kovács Zsolt

Sepsiszentgyörgyön vasárnap este fél hattól két helyen is gyújtanak őrtüzet, így a Pacénál, a Liba-csárda fölött, illetve a gyümölcsösben, az erdő alatt. Emellett további 24 háromszéki településen lobbannak fel az őrtüzek lángjai, így Málnáson, Málnásfürdőn, Illyefalván, Rétyen, Bodokon, Dálnokon, Maksán, Szentivánlaborfalván, Bikfalván, Egerpatakon, Kökösben, Kőröspatakon, Mikóújfaluban, Bükszádon, Kovásznán, Zabolán, Kisborosnyón, Kézdivásárhelyen, Kézdiszentléleken, Bélafalván, Ozsdolán, Kézdiszentkereszten, Bibarcfalván és Bardocon gyújtanak őrtüzeket.

Az idei esemény kiemelten jelentőséggel is bír, ugyanis az őrtűzgyújtások helyszínein aláírással is támogathatják az SZNT nemzeti régiók védelme és megerősítése érdekében indított európai polgári kezdeményezését.