A nyárias októbert is száraz periódus előzte meg, amely jelentősen befolyásolta a mezőgazdaságot: Háromszéken leállt a repce vetése, az előrelátott 3000 hektár csupán felét sikerült elvetni, ennek egy része is rosszul kelt. Az őszi gabonafélék vetési periódusát kevésbé befolyásolta az időjárás, mondta el a Sláger Rádiónak Könczei Csaba.

A Kovászna megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője szerint a betakarítási munkálatoknál a pityókaszedést befolyásolta a meleg, száraz időjárás, a kemény talaj miatt nem tudtak gépesített szedést végezni, a gazdák jó része kézi munkaerőt használt, így lassabban haladt a szedés. Ennek viszont van egy pozitív hozadéka is, hogy nem került egyszerre nagy mennyiségű krumpli a piacra, ezért nem alakult ki dömping ár, sőt a háromszéki gazdák már 1,5 lejért is el tudják adni a pityóka kilogrammját.

Könczei Csaba
Könczei Csaba a Mezőgazdasági Igazgatóság vezetője a földeken | Fotó: Kovács Zsolt

A gazdák elégedettek mert két egymást követő évben is jó árat kapnak a krumplijukért. A jó ár miatt növekszik a krumplival beültetett területek nagysága, ez valahol 14.000 hektár környékén stabilizálódhat.

Könczei Csaba szerint Háromszéken polarizálódik a pityókatermesztés: a nagygazdák megmaradnak a krumplitermesztés mellett és kicsik pedig felhagynak a pityókatermesztéssel, mivel nagy befektetésre és korszerű technológiák használatára van szükség ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű és „piacos” legyen a termény.