Gazdag képzőművészeti gyűjteményének legjavát állítja közszemlére a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum október 15-én, kedden a magyar festészet napján. Varga Mihály múzeumigazgató szerint a múzeum modernizálási munkálatait megelőző utolsó kiállításuk lesz a Panteon című tárlat, amelybe erdélyi magyar képzőművészek lezárt életműveiből állítanak ki 80 reprezentatív alkotást. „A Panteon olyan tárlat, amely tükrözi, kik vagyunk mi, erdélyiek”, mutatott rá Varga Mihály, aki szerint a Panteon budapesti és csíkszeredai bemutatkozó után érkezik haza és a magyar festészet napja kiváló alkalom, hogy egy évtized után a sepsiszentgyörgyi közönség ismét láthassa ezt az értékes gyűjteményt.

A Székely Nemzeti Múzeumnak mintegy 3400 darabos képzőművészeti gyűjteménye van, amit viszont folyamatosan gyarapítanak olyan művészek munkáival, akik néhány éve kortársak voltak, de mivel lezárult az életművük, bekerültek a Panteonba, ilyenek Jecza Péter, Kusztos Endre, Korondi Jenő, Jakobovits Miklós munkái. A kedden megnyíló kiálltásra az elhunyt „festőfejedelmek” lezárt életműveiből válogatnak, így Ács Ferenc, Baász Imre, Barabás Miklós, Bene József, Börtsök Samu, Gyárfás Jenő, Koszta József, Kováts Ferenc, Mattis-Teutsch János, Nagy Albert, Nagy Imre, Nagy Oszkár, Pirk János, Plugor Sándor, Sikó Miklós, Szathmáry Papp Károly, Szolnay Sándor, Varga Nándor Lajos, Ziffer Sándor műveit láthatja a sepsiszentgyörgyi közönség.

Varga Mihály a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója | Fotó: Kovács Zsolt

A Székely Nemzeti Múzeum idén hetedik alkalommal csatlakozik a 2002-ben kezdeményezett Magyar Festészet Napjához, amely a magyar festőművészet és a magyar festőművészek ünnepe. Idén a Kárpát-medencében 109 helyszínen közel 200 eseményt szerveznek a Magyar Festészet Napja alkalmából. A Panteon című kiállítást október 15-én, kedden 18 órakor nyitják meg a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A tárlathoz kötődően október 21-22. között múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartanak gyerekeknek. A tárlat december végéig megtekinthető lesz keddtől péntekig 9-16 óra között, szombaton és vasárnap 9-14 óra között a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban.

Varga Mihály igazgató ugyanakkor rámutatott a Székely Nemzeti Múzeum épületének felújítása és modernizálása már elkezdődött, hiszen az építészek különböző méréseket végeznek. A tényleges munkakezdés tavaszra várható, amikor egy időre bezár a múzeum. Az építkezés ideje alatt sem szeretnék raktáron tárolni az értékes gyűjteményeiket, hanem Kárpát-medencei bemutatókat szerveznek. Például Gábor Áron ágyúját eddig nem adták ki a sepsiszentgyörgyi múzeumból, novemberben viszont a budapesti Hadtörténeti Múzeumban állítják ki a „Lészen ágyú” című történelmi tárlat keretében. Tárgyalásokat folytatnak arról, hogy, hogy jövő év március 15-én a Magyar Nemzeti Múzeumba állítsák ki Gábor Áron ágyúját és remélik Orbán Viktor miniszterelnök majd ez a történelmi relikvia mellől mondja majd ünnepi beszédét.