Nagy parkoló építési programot tervez a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, mert muszáj az egyre növekvő autópark mellett”, jelentette be Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: a tervezett parkolók helyszíneit egyelőre nem nevezi meg, mert több helyen van erre megfelelő terület, de azok egy részét a városnak még meg kell vásárolnia. Az elöljáró leszögezte: nem a zöldövezetek rovására alakítanak ki parkolókat, hiszen ezt törvény is tiltja.

Sepsiszentgyörgy parkoló
Lakónegyedi parkolók Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Henning János

Sepsiszentgyörgyön 20.889 magán és céges tulajdonban lévő autó van bejegyezve, számuk csak idén több mint 800-al nőtt, számolt be Antal Árpád, aki szerint a háromszéki megyeszékhely utcáin naponta közlekedő és parkoló járművek száma 3000 – 4000el több, hiszen a Sepsiszentgyörgyön bejegyzettekhez hozzáadónak a környező falvakból bejárók autói, a lízingel és külföldön bejegyezett járművek is. Az 55.000-es lakosságú Sepsiszentgyörgyön mintegy 18.000 háztartás van, így átlagban több mint egy autó jut egy háztartásra.

Antal Árpád rámutatott, hogy közpolitikákkal jelentősen lehet befolyásolni az autók számát is, hiszen Sepsiszentgyörgyön 2009 és 2014 között mintegy ezerrel csökkent a járművek száma, ebben az időszakban ugyanis még volt környezetvédelmi illeték, illetve működött az a fajta roncsprogram, hogy egy új autó vásárlásához akár 3 régi autó leadásából származó értékjegyet is be lehetett váltani. A polgármester szerint Sepsiszentgyörgyön 2015 után indult egy jelentős növekedés, hiszen abban az évben 430-al bővült az autópark, majd 2016-ban volt a nagy bumm”, amikor 1432 járművet jegyeztek be Sepsiszentgyörgyön, 2017-ben lassult a folyamat, hiszen 190 autót jegyeztek be, tavaly viszont már 84O autóval lett több a háromszéki megyeszékhelyen, idén eddig 802 járművet jegyeztek be, de év végéig számuk meghaladja az ezret, mondta a polgármester.

Sepsiszentgyörgy parkoló
Lakónegyedi parkolók Sepsiszentgyörgyön | Fotó: Vargyasi Levente

„Mindez komoly kihívást jelent, hiszen ezek az autók közlekednek és parkolnak Sepsiszentgyörgyön”, mondta Antal Árpád aki hozzátette: „nyilván lesz aki azt mondja, hogy adót is fizetnek, de évente átlag 150 lejes járműadóval számolva, ezer autóra 150.000 lejes adóbevétele származik az önkormányzatnak. Ebből a pénzből mit lehet csinálni?” Az elöljáró szerint hamarosan indítanak egy átfogó felmérést, hogy az autótulajdonosok hol tartják járműveiket, illetve indítanak egy „nagy parkoló építési programot is, mert muszáj”.