A munkaerőhiány és a növekvő minimálbérek miatt elkezdődött a könnyűipar átszerveződése. Ez jelentősen érinti Kovászna megye gazdaságát is, hiszen a tucatnyi „nadrággyár” a legnagyobb munkaadónak számít. Háromszéken idén két készruhagyár és több műhely zárt be, így lakat került a sepsiszentgyörgyi Rouleau Guichard fehérneműgyár sepsiszentgyörgyi munkapontjára és a kovásznai TBW nadrággyárra is.

Zárt kapuk előtt gyülekeznek a kovásznai TBW nadrággyár alkalmazottai | Fotó: covasnamedia.ro

Legnagyobb gond, hogy ez az iparág több mint négyezer embernek biztosít munkahelyet Háromszéken, és nincsenek olyan nagyvállalatok, ahol baj esetén ennyi embert el lehetne helyezni. A Kereskedelmi kamara elnöke, Édler András szerint a könnyűipar nagyszámú alkalmazottat foglalkoztat és egyre nehezebben találnak olcsó munkaerőt, miközben a többnyire bérmunkát végző vállalkozások érzékenyek a bérköltségekre.

A lassú átrendeződés elkezdődött: a bérmunkában dolgozó készruhagyárak vagy átszervezik tevékenységüket vagy kivonulnak az országból, hívják fel a figyelmet gazdasági szakemberek. A kézdivásárhelyi Secuiana nadrággyár vezérigazgatója, Dobra László a Sláger Rádió érdeklődésére elmondta: a készruhagyárak egy része a bérmunkáról a saját termelésre váltott, vagy többlet szolgáltatást vállalnak, így szövetet és kész terméket raktároznak, válogatnak és vizsgálnak be, ezzel egyensúlyozzák ki a mérleget.