Bár Románia lakosságának fele vidéken él, a bankautomaták 90 százaléka mégis városon működik. A Román Nemzeti Bank (BNR) jelentése szerint a pénzintézetek összesen 10.500 bankautomatát működtetnek az országban és ezekből alig 1045 áll a falun élők rendelkezésére, bár a fizetések jelentős része, a gyerekpénz, a mezőgazdasági támogatások és kérésre a nyugdíj is bankkártyára érkezik.

Ez szerint plusz terhet és költséget ró a falvak lakóira, hogy több kilométert kell utazzanak a legközelebbi városig, hogy készpénzhez jussanak. Nincs jó helyzetben a háromszéki falvak lakossága sem, hiszen Kovászna megyében összesen 44 bankautomata működik, ezek jelentős többsége az öt városban, faluhelyen mindössze Bereckben és Esztelneken van bankautomata telepítve. Sepsiszentgyörgyön is jóval az országos átlag alatt, tízezer lakosra alig 7 bankautomatát tartanak számon.

Bordás Attila sepsiszentgyörgyi banki szakember, a LAM Mikrohitel Rt. közgazdásza korábban érdeklődésünkre elmondta: a pénzintézeteknek 50-60 ezer euróba kerül egy bankautomata felszerelése és havonta 2000 – 4000 banki műveletre van szükség, hogy fedezze a fenntartási költséget. Rámutatott: a pénzintézetek oda telepítenek ATM-készüléket, ahol nagyobb a pénzmozgás és gazdaságilag aktívak az ügyfelek.